reklama

Nové pracovné miesta v Rožňave - naozaj dôvod na radosť?

Piatok 5. apríla 2013 bude pre Rožňavčanov mierne radostnejší, ako iné dni za posledné roky. Minimálne pre pár desiatok z nich. V priemyselnom parku, ktorý premiér Robert Fico slávnostne otvoril v máji 2010 (nie, to nie je preklep, bolo to v čase prvej Ficovej vlády), sa slávnostne otvorí prvá výrobná prevádzka. No ale čo už, keď výstavba priemyselného parku trvala takmer 3 roky (ak počítame od podpisu zmluvy o štátnej podpore) a príchod prvého (a zatiaľ jediného) investora takmer rovnako dlho.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Slávnostné otvorenie prázdneho a neskolaudovaného priemyselného parku v Rožňave v roku 2010
Slávnostné otvorenie prázdneho a neskolaudovaného priemyselného parku v Rožňave v roku 2010 (zdroj: inforoznava.sk)

Neviem, či to bude rovnaká sláva, ako keď Fico necelý mesiac pred parlamentnými voľbami otváral prázdny (a v podstate neskolaudovaný) priemyselný park, lebo tento krát budú parlamentné voľby až o tri roky. A navyše, kým o postavenie priemyselného parku sa štátnou dotáciou vo výške takmer 6 mil. EUR pričinil vtedajší premiér Fico, výrobnú prevádzku firmy Celltex postavili iba vďaka investičnému stimulu vo výške 4 mil. EUR, ktorý schválila vláda Ivety Radičovej. No ale v situácii, keď sa nezamestnanosť na Slovensku z mesiaca na mesiac zvyšuje, nie je vylúčené, že si premiér príde na Gemer vylepšiť imidž, veď ľudia potrebujú istoty, že?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Racionálne zmýšľajúci človek si však musí položiť otázku. Je „investičný stimul", teda dotácia zo štátneho rozpočtu na ktorú sa poskladajú všetci daňovníci, vo výške 4 mil. eur dobrá investícia na vytvorenie 100 pracovných miest? Ak sa nezamestnaný rozhodne založiť si živnosť, môže dostať od Úradu práce „stimul" vo výške cca 4000 eur a musí udržať živnosť 2 roky (pred časom sa navrhovalo predĺžiť toto obdobie dokonca na 3 roky). Teda dostane cca 2000 eur na rok a potom sa už o seba musí starať sám. Celltex dostal investičný stimul vo výške 4 mil. eur s tým, že vytvorí cca 100 pracovných miest, ktoré musí udržať 5 rokov. Čiže 40 000 eur na 1 pracovné miesto. Teda 8000 eur na jedno pracovné miesto na rok. Štyrikrát viac ako ktorýkoľvek nezamestnaný, ktorý sa rozhodne založiť si živnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže tu nie je niečo v poriadku. A nielen v tomto prípade, ale v celej filozofii „investičných stimulov" a „vytvárania pracovných miest". Aspoň taký pocit mám po tom, ako som predvčerom zaplatil daň z príjmov fyzických osôb za predchádzajúci rok. A čo vy?

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu