reklama

Mesto verzus dedina

Narodila som sa v Bratislave a aj tu žijem, čiže prakticky celý svoj doterajší život som zasvätila tomuto mestu. Samozrejme, občas som podnikala fakultatívne výlety aj do iných končín sveta, ale to sú iba zanedbateľné okamihy v porovnaní s mojím pôsobením tu. Dosť často však chodím na dedinu k mojej babke a dedkovi. A práve tento fakt bol pre mňa inšpiráciou a zároveň podnetom na napísanie tohto článku. Pretože dedina a mesto sú podľa mňa dva celkom odlišné svety.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Na dedinu chodím väčšinou cez letné prázdniny, napríklad minulé leto som tam strávila mesiac. To svedčí o tom, že aj keď som z mesta, chodím sem rada. No na druhej strane však netvrdím, že by som tu dokázala žiť natrvalo. Príležitosť vypadnúť z mesta beriem ako relax, spestrenie života. Veď v konečnom dôsledku má svoje čaro, keď vás ráno zobudí kikiríkanie kohúta a vy sa môžete nadýchnuť čerstvého, občas síce hnojom páchnuceho vzduchu. Ja však tvrdím, že aj na tom hnoji niečo je, možno je dokonca ešte lepší ako ten smog, ktorý inhalujeme v mestách. Na druhej strane mi však prekáža to, že na dedinách sa každý s každým pozná. Možno si myslíte, že to ma vôbec nemusí trápiť, keďže tam nežijem, ale opak je pravdou. Pretože akonáhle „domáci“ zistia, že nie ste odtiaľ, pri najbližšej príležitosti si vás niekde odchytia a vypočúvajú vás až do tretieho pokolenia. Túto situáciu dôverne poznám. A ešte na jednu vec si neviem zvyknúť. Tou sú obchody. Nejde mi tak ani o množstvo, ale skôr o dĺžku otváracej doby. Raz som dostala strašnú chuť na čokoládu, a keďže doma som už všetko úspešne zlikvidovala, rozhodla som sa zájsť do obchodu. Na moje veľké prekvapenie som zistila, že obchod je zavretý. Bola totiž nedeľa. To by sa v Bratislave nemohlo stať. Nechcem však vyzerať ako tyran, ktorý tým úbohým tetám predavačkám nedožičí deň voľna. Práveže si myslím, že tak by to malo byť, veď nedeľa je dňom pracovného pokoja. Lenže vo veľkých mestách sa na tento fakt akosi pozabudlo. A možno práve preto nás polovica Slovenska nazýva „rozmaznanými Blavákmi“. Zas si však treba uvedomiť, že v hlavnom meste jednoducho nie je prípustné, aby obchody boli zavreté. Ale z akého dôvodu to nie je prípustné, si nedovolím hádať. Ďalším faktorom, ktorý hrá v prospech miest, je viac pracovných možností. To je, myslím si, celkom logické. Na záver by som to teda zhodnotila takto: Keď kladieme dôraz na praktickú stránku, dedina nemôže s mestom súperiť. Avšak každý z nás uznáva iné hodnoty, preto niekomu život na vidieku môže absolútne vyhovovať. Koniec koncov- je to otázka zvyku.

Adriana Kúkoľová

Adriana Kúkoľová

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentka 1. ročníka gymnázia, v budúcnosti by som chcela študovať žurnalistiku. Vlastný blog beriem ako príležitosť prezentovať svoje názory a zároveň ako možnosť dozvedieť sa, ako ľudia reagujú na moje príspevky. Pretože táto práca bez Vás, čitateľov, ktorí ju ocenia, nemá zmysel. Vaše príspevky by mi pomohli odhaliť moje prípadné nedostatky. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu