reklama

Film: 127 hodín

Bréráno; režisér Danny Boyle prednedávnom vypustil do sveta kín snímok 127 hodín. Absolútne ním potvrdzuje rast popularity skutočného príbehu. Rovnako tak je potvrdzuje oskarový úspech intímnych a nespoločenských tém. Tým sa Boyle otočil chrbtom k Milionárovi s chatrče. Boyle je filmár adrenalínu a kolovanie tejto chemikálie v žilách jeho diela trvá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

There must be some fucking chemical (Chemical in your brain) That makes us different from animals (Makes us all the same).

Áno, Danny Boyle je adrenalínový filmár. Formálne vsádza na rýchlosť, na farebne extatické koláže, na exotiku techniky split screenu, na vášnivý hudobný doprovod. Boyle rovná sa adrenalínová estetika. Z jeho psychotického štýlu sa vylupujú adrenalínové témy. Trainspotting, Pláž, Milionár z chatrče, 127 hodín. Akoby jeho zvesť bola v tom, že život je životom iba v prípade, ak sa odohráva na hraničnom území vlastných síl.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak neriskuješ si mŕtvy. Ak riskuješ, prijdeš o (minimálne) o chrup. V prípade jeho posledného filmu prišiel hlavný hrdina dokonca o pravú ruku. James Franco (Spiderman) hrá horozelca a dobrodruha Aarona Ralstona. Ten ako adrenalínový športovec uctieva "outdoor event-based lifestyle".

Sparný letný víkend, rok 2003. Aaron vykonal rozhodnutie stráviť ho preliezaním krajiny púštnych kaňonov v Utahu. Preliezky, v ktorých ide o život. Aspoň trošku. Ups. Neopatrnosť privodila prepadnutie do jednej zo škár. A Aaronova jeho pravá ruka ostala zaseknutá pod kameňom. Desiatky metrov vo vnútri škáry, niekoľko decilitrov vody, imobilita a žiadny mobilný telefón.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začal sa príbeh úteku z väzenia. Vieme od začiatku, že Aaron Ralston to prežil a riskuje ďalej. Stal sa dokonca vyhľadávaným rečníkom a úspešným autorom.

V čom tkvie rébus? Tipujem, že v otázke ako prerozprávať drámu s jediným protagonistom bez možnosti pohybu. Progresívny režisér ho vyriešil technologicky. Ozaj, akoby Boylova adrenalínová estetika bežala ruku v ruke s láskou k technologickému progresu. Hrdina si vedie video-denník a sám premieňa svoj život už len tým, že ho neustále mení na príbeh. Technológia sa stáva prameňom sily.

Nevidel som sfilmovanie románu Cesty od Cormacka McCarthyho, ale v kniha stojí a padá na zhnusení z technologickej vynaliezavosti a závislosti na elektronických hračkách. Tam, kde McCarthy (No Country for Old Men, All the Pretty Horses, etc.) nabáda k zvyšovaniu autonómie, Danny Boyle povzbudzuje k integrácii. Ak turistika, tak jedine s mp3 prehrávačom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Technológia je predstavaná ako nástroj duševnej hygieny a pumpujúcim srdcom medziľudských vzťahov.

127 hodín: hold riziku, hold techné. Veľmi presvedčivý hold.

Pavol Kutaj

Pavol Kutaj

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Interpret and receive reward! (The Aggadah) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilmHistória

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu