reklama

Jasmila Zbanić: Na ceste (2010)

Bréráno 22.1.2011, dnešný príbeh sa točí okolo privilégia zomrieť. Toto súslovie je titulom knihy. The Privilege to Die napísal zahraničný korešpondent Thanassis Cambanis a ide o sondu do magnetického poľa hnutia Hizballáh. Kruciálna otázka znie: prečo si život ktorý ponúkajú fundamentalisti volí - a pozor pozor, dobrovoľne a bez nátlaku volí - tak veľké množstvo Libanončanov? Thanassis Cambanis sa pokúsil odpovedať a čiastkou tejto odpovede je schopnosť Hizballáhu premeniť smrť v privilégium. Bosnianska režisérka Jasmila Zbanič si vybrala vo svojom filme Na ceste rovnakú tému. Magnetizmus fundamentalizmu však odsúdila bez ochoty s ním vyjednávať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Jej dráma Ťa privedie do súčasnej Bosny. V hlavnom meste Sarajevo žijú spolu Luna (akurátne sladká Zrinka Cvitešíč) a Amar (presvedčivo odpudivý Leon Lučev). Milenci a umiernení moslimovia. Na začiatku je to šťastný vzťah. Vzájomne si odpúšťajúci jeho náklonnosť k chlastu a jej bočnú lásku k čokoláde. Po sérii nešťastných náhod a hlúpych prešľapov dostane Amar výpoveď z roboty na letisku. Nepresvedčivo zrežírovanou autonehodou stretne Amar kamoša z detstva a vojny s menom Bahrija.

Do vzťahu vstupuje tretí element. Element, ktorý vzťah natrvalo rozštiepi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bahrija je radikál. Je členom wahhábitskej vetvy islámu v Bosne. Wahhábiti už od polovice 18. storočia pália kritiku na umiernený islám, dávajú si za cieľ zbaviť ho nánosu nečistôt, prehreškov, kompromisov a slobody v modernizujúcej sa spoločnosti. Ponúkajú holistický život. Sekájú kvantum času jedného dňa modlitbami, hierarchizujú priestor tým, že za jeho stret určujú mešitu a pravidelne do nej zvolávajú svojich členov. Hierarchizujú priestor mešity na mužskú a ženskú časť. A vysvetľujú aj tie najbanálnejšie náhody vetami základnej knihy sveta: "prehrali sme vojnu, lebo moslimovia sú neverní Koránu; Nemôžeš mať dieťa, lebo sme pošpinili Korán, ..."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nestabilný Amar sa nechá pozvať do izolovanej wahhánitskej komunity v horách, aby tam deti učil prácu s počítačom. A vracia sa ako konvertita. Necháva si narásť bradu. Sprísnie mu výraz tváre. Na sviatočnej rodinnej oslave otvorene vynadá cteným prítomným, že alkohol nepatrí do životného štýlu pravého moslima. A to bol pred pár dňami sám alkoholik.

Nuž, prijal holistickú - tj. celostnú - perspektívu wahhábizmu a kypí pohŕdaním k modernému svetu. Je mu lepšie v škole v prírode, je mu lepšie pohŕdať morálnou impotenciou umiernených a vetchosťou politického systému.

Jeho Luna nechápe túto ráznu zmenu a celý film je prúdom empatie s jej nepochopením. Rozuzlenie preto nemôže byť uzmierením medzi Lunom a Amarom, pretože režisérka Jasmila Zbanić nevidí ochotu radikálov k akémukoľvek zmiereniu. Zbanić nám daruje juhoslávsku nostalgiu, chce aby sme sa identikovali s Luniným volaním po spolužití. Čo je chválihodná téza, ktorá poháňa celý príbeh. Odmieta sa však pokúsiť o odpoveď, prečo vôbec sa Amar dobvorolne usalašil v magnetickom poli wahhábizmu. Preto je jej nekompromisnosť na hranici zvetralého klišé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autorka odmieta odpovedať na otázku >prečo< je radikalita voľbou. V čom spočíva jej >alúr<. Jej dostredivosť. Pre slovenské obecenstvo je veru pohľad na bandu mocných chapov, ktorými pulzuje záchvat zbožnosti veľmi neobvyklým pohľadom. A otázka >ako to< ostáva nezodpovedaná. Škoda.

Každopádne je sama závažnosť témy filmu Na ceste dôvodom k jeho vzhliadnutiu.

Ale jednoznačnosť jeho súdu ho nakoniec robí milým, ale nezaújimavým.

Obrázok blogu

Na Putu

Réžia: Jasmila Žbanić (1974-)

Debutuje filmom Grbavica o znásilňovaní bosnianskych žien.

Scenár: Jasmila Žbanić

Hrajú: Zrinka Cvitešíč (1979-), Leon Lučev (1970-)


Pavol Kutaj

Pavol Kutaj

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Interpret and receive reward! (The Aggadah) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilmHistória

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu