reklama

Ovce a Utópia

Bréráno 02.02.2011: "Vaše ovce, ktoré sú väčšinou tak krotké a žerú len striedmo, sú v poslednej dobe tak chamtivo nenásytné, že sa nezastavia ani pred požieraním ľudských bytosti." Takto podpichol Rafael Hythloday nemenovaného kardinála v prvej knihe Utópie od Thomasa More-a.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ovčia vlna sa totižto začiatkom 16. storočia stávala najziskovejšou komoditou. Výsledkom boli "enclosures" - praktiky oplocovania pôvodne otvorených polí a hmatateľne pociťovaný búm súkromného vlastníctva.

"Vaše ovce" je teda štipľavou odpoveďou na otázku po hnacej sile rastúcej kriminality. A myšlienkový experiment - náčrt organizácie spoločnosti bez zločinnosti je druhá kniha Utópie.

Tento fiktívny cestovný zápisník je zahájaním kľúčového utopického žánru. Pritom je viac než pravdepodobné, že si tým jeho autor - v tej dobe londýnsky šerif - Thomas More, prečisťoval svedomie. Nesúhlasil totiž, ale makal tvrdo v systéme Henricha VIII.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Až... dokým sa nezastal strany pápežencov pri spore, ktorý nakoniec viedol k založeniu anglikánskej cirkvi. V otázke rozvodu kráľa ostal na odmietavom stanovisku Ríma a v roku 1535 bol popravený. V roku 1935 - v čase nastupujúceho nacizmu - vysvätený ako exeplum a patrón politikov.

Ovce a utópia, posolstvo od Thomasa More-a.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Hans Holbein ml: Thomas More & Henrich VIII.

Pavol Kutaj

Pavol Kutaj

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Interpret and receive reward! (The Aggadah) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilmHistória

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu