reklama

Správcovia osudu (George Nolfi, 2011)

Bréráno. Neskoré sedemdesiate roky - nový začiatok Božej pomsty: islámska revolúcia v Teheráne, židovská ortodoxia v Knessete, konzervatívny JP2 na pápežskom stolci, Reagan už-už prezident USA a ťapkajúci teleevanjelisti v hlavnom vysielacom čase. Božia pomsta nie je moja špekulácia, ale názov knihy od Gilles Kepel-a. George Nolfi - režisér a scenárista - nakrútil romantickú sci-fi Správcovia osudu, ktorá plne ladí s Kepelovým sociologickým imperatívom: Ber náboženstvo aspoň trochu vážne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pred adresovaním filmu si dovolím ešte jednu anekdotu, ktorá v tejto súvislosti okupuje moju predstavivosť. Presne pred 6 rokmi, po poslednom oznámení Habemus papam!, sa na amerických katolíckych seminároch jasalo s transparentom: "The Cafeteria is now closed!". Zmienená kafetéria je metafora pre neortodoxný náboženský koktejl. Trošku kostolíka a trošku ľudového liečiteľstva, pár stránok z Pavla Coehla, antikoncepcia áno, homosexualita nie, proste indivindi náboženský bufet. Kňažský dorast zalapal po nádeji, že s voľba Jozefa Ratzingera bude tučnou bodkou po dobe postmoderného miešania náboženských rás.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

The Cafeteria is now closed...

Prečo sa toto motto obrancov ortodoxie vnucuje nad Správcami osudu? Nuž, autor Gerge Nolfi je ukázkový prípad miešania. Predlohy, tém, žánrov, dogiem. Predlohu tomuto výbornému guľášu tvorí poviedka Phillipa K. Dicka z päťdesiatych rokov. The Adjustment team. Sme ale prenesený do kozmopolitného prostredia New York City; z pôvodného obchodníka sa stáva ideálny politik David Norris (Matt Damon). Davidovi je zhora súdené stať sa prezidentom Spojených štátov. A je naňho nasadený anjel/agent Harry Mitchell (Anthony Mackie). Džob anjela je starať sa o plynulý chod plánu.

Medzi nadprirodzený plán a nádejného politika sa však vpadne femme fatale. Tanečníčka Elise Sellas (Emily Blunt) sa objaví na pánskej toalete, spustí sa hormonálna chémia, otvoria sa dvere romantickej dimenzii. To je rúhanie sa plánu. Z vyšších sfér je vyslaná špeciálna zásahová jednotka. Cieľ: vrátiť plán do svojich koľají. A pohrávanie sa s vlastným predurčením sa ukazuje ako nebezpečná zábava. Anjelski agenti totiž kostýmami pripomínajú príslušníkov ŠtB. A kdesi v pozadí sa mihnú žánrové obrysy politického thrilleru. Kandidát otvorenej spoločnosti sa chytá za pasy so všemocnými bábkármi zo zákulisia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže tentokrát sú "správcovia osudu" na strane dobra. A nakoniec, charizma, odhodlanie a podrezaný jazyk protagonistu presvedčí aj šéfa bytia. Nie nadarmo je David Norris politikom.

Kepel píše, seminaristi protestujú, a Nolfi na to kašle. Jeho boh sa nepomstil, jeho kafetéria je dokorán, a po scenári k Ocean Twelve a Bourne Ultimatum nám naservíroval filmový darček v podobe lahodného koktejlu sladkej poverčivosti, nežnej sci-fi a parádneho genius loci New York City.

Alebo to presladil a Šéf mohol zakrútiť krkom aspoň jednej vedľajšej postave?

Pavol Kutaj

Pavol Kutaj

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Interpret and receive reward! (The Aggadah) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilmHistória

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu