reklama

Veľkohubé slovenské vlastenectvo? Neznáte mapu, pane! Neznáte mapu!

Začul som, že Slovenskom hrmí zákon o vlastenectve či čo. Kauza z podobného hrnca vykypela pred dvoma mesiacmi aj na Ukrajine, kde bývalý prezident Juščenko udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny Štefanovi Banderovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
Takéto známky sa na Slovensku našťastie netlačia. Štefan Bandera a sté výročie jeho narodenia, 2009.
Takéto známky sa na Slovensku našťastie netlačia. Štefan Bandera a sté výročie jeho narodenia, 2009. 

Len pre porovnanie:

Halíč, západná Ukrajina, 1908: Poľský miestodržiteľ Andrzej Potocki je zavraždený mladým ukrajinským nacionalistom. Rok po zavraždení Potockého sa narodil Štefan Bandera.

Po Veľkej vojne sa Ukrajina stáva najväčšou národnou menšinou v Poľsku podobne ako sa stáva najväčšou národnou menšinou v Sovietskom Zväze. Pok po uzatvorení mieru medzi Poľskom a Sovietskym zväzom prichádza k moci Mussolini a oči radikálnych Ukrajinských veteránov sa upierajú na Rím. A v tom čase vládne v Poľsku program národného egoizmu (čo nie je metafora ale doslovný program Národných Poľských demokratov) ktorý je zameraný na neľútostnú polonizáciu ukrajinského vidieka. Neskôr prichádza úmyselné vyhladovanie ukrainských sedliakov v 1933 (2008 vyhlásený za genocídu).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1934, OUN – Organizácia Ukrainských Nacionalistov – spácha atentát na poľského ministra vnútra Bronislawa Pierackého, ktorý sa pokúsil vyjednávať s umiernenými Ukraincami. Opäť stretávame Štefana B., za účasť na atentáte je najprv odsúdený na smrť, neskôr je rozsudok zmiernený na doživotie. Nemci ho po dobytí Poľska púšťajú na slobodu a Bandera zakladá OUN-B, vyostrenú druhú verziu. Čo sa však deje s Banderom v Druhej vojne? Hitler nemal najmenší záujem o ukrainskú nezávislosť a hodí ho do koncentračného tábora v Sachsenhausene. Veci sa začínajú komplikovať s formáciou UPA – Ukrainskej povstaleckej armády - ktorá bojuje proti Nemcom aj proti Sovietom – a spája svoje sily s OUN-B. Ich činnosť v Západnej Ukrajine je desivá a namierená proti všetkým: Poliakom, proti všetkým Židom, Nemcom, Sovietom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Timothy Snyder píše, že ticho je nielen o ukrainskom holodomore, o ktorom som počúval dlhé slzavé kázne pred dvoma rokmi v vyprázdňujúcom sa - prepytujem: newyorskom- bare. Ticho je aj o fakte, že počet ukrajinských vojakov, ktorí boli vyhladení Sovietmi je vyšší než súčet mŕtvych Američanov v Kórei a Vietname.

Bandera sa nevrátil na Ukrajinu a ostal v Povojnovom Nemecku. Rok pred paradoxným vyhlásením Československej Socialistickej Republiky ho - v roku 1959 – kyanidom otrávila Chruščevova KGB.

Prečo píšem?

Pretože pokojnejšie vlastenectvo – merané bolesťou - má v porovnaní s nami v tomto kúte Európy snáď už len Česko. Sever, východ aj juh sú smutnejšie a hlúpejšie. Chce to výkony, nie symboly. Trošku spomaliť a menej nariekať. A keď už symbolické gestá, tak napríklad v oslave a debate 160. narodenín pána prezidenta Masaryka (narodený 7. marca 1850): Happy Birthday!

Pavol Kutaj

Pavol Kutaj

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Interpret and receive reward! (The Aggadah) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilmHistória

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu