reklama

Bolestivé ramená a ich prevencia

Ramená sú najcitlivejšou oblasťou nášho tela pri cvičení. Ramená dostávajú zaberať tak ako vo vlastnom tréningu, tak pri tréningu prsných svalov, ako aj pri tréningu chrbáta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Každý cvičenec mal aspoň raz za život problém práve s ramenami a nevyhol som sa mu ani ja.(popíšem môj problém v neskoršej časti článku) Tieto bolesti sú tak silné, že nás obmedzujú jednak v cvičení, ale aj pri bežných aktivitách počas dňa. Niekedy nie je ani možnosť zdvihnúť ruky nad hlavu.

Aké sú najčastejšie chyby?
- príliš ťažký tréning
- nedostatočná regenerácia
- cvičenie cez svalovú horúčku
- cvičenie aj cez bolesť
- nedostatočné zahriatie, strečing
- nesprávna technika cvičenia
- príliš veľký objem tréningu
- pretrénovanie
- nedostatočná prestávka medzi sériami

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Týmito chybami dochádza k opuchu ramena, natiahnutiu, natrhnutiu rotátorovej manžety, či vykĺbeniu ramena.

K opuchu ramena dochádza pri stálom nesprávnom cvičení s minimálnou prestávkou, kedy sú ramenné kĺby podráždené, vyvolá to tak zápal, ktorý vedie k obmedzeným pohybom.

Natiahnutie, natrhnutie rotátorovej manžety dochádza pri veľkých tlakoch na ramenné kĺby, pri dvihaní ťažkej váhy a nesprávnej techniky. Hlavne tieto manžety sú tak nesmierne preťažované. Dostávame tak hlboké bolesti, ktoré môžu prerásť až k chronickým bolestiam.

K vykĺbeniu môže dôjsť hlavne pri ťažkých tlakoch nad hlavou, u ktorých ľudia preceňujú svoje schopnosti a nemajú pomoc sparinga. Môže tak dôjsť k čiastočnému alebo úplnému vyskočeniu ramena.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tipy, ktoré pomôžu pri prevencii poranenia (nielen ramenných kĺbov).
- treba sa vždy dostatočne rozcvičiť, zahriať, aj pri rôznych špeciálnych cvikoch na ramená, či prsné svaly
- mať vždy váhu pod kontrolou, nepreceňovať svoje schopnosti
- pokiaľ cvičíte triceps, skúste napríklad pri francúzskych tlakoch (s veľkou činkou, alebo jednoručkami) ležať na zemi na podložke, pri tomto vykonávaní dochádza k omnoho menšiemu tlaku na ramená
- snažte sa používať základné cviky
- doprajte si dostatočnú regeneráciu, nechoďte cvičiť cez bolesť
- neprecvičujte ramená deň po odcvičení prsných svalov, taktiež netrénujte chrbát hneď deň po odcvičení ramien
- treba dbať na poriadnu techniku prevedenia
- pokiaľ cítite bolesť radšej tréning prerušiť a skončite
- nikdy nezačnite cvičiť, ak ste prišli z vonku, kde bola zima, najskôr sa poriadne zohrejte

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nakoniec by som rád zhrnul môj príbeh. Bolesti ramien začali z ničoho nič. Po odcvičení som cítil tlak v ramenách. Príčinu som dal prílišne ťažkému tréningu, ťažkým váham, pri ktorých som mal občas problém s vykonaním opakovania. Človek využil aj nahupávanie, či cheating.

Asi po dvoch dňoch sa bolesť stupňovala, pokračoval som naďalej v tréningoch no obmedzovalo ma to najmä pri tlakoch na ramená a mal som problémy s výtlakom.

Bolesti pretrvávali, musel som v tréningoch dať pauzu a úplne prestať. Navštívil som doktora a ten mi predpísal masť. Po dvoch dňoch som už nemohol, zdvihnúť ruku nad hlavu. Doktor má teda poslal k fyzioterapeutke, ktorá nasadila rehabilitácie. Sama nevedela čo mi bolesti spôsobuje. Prešiel som si všetkými tromi dávkami. Začal som najskôr s elektrikou, pokračoval som magnetom, nakoniec s rašelinou a biolampou. Každé trvalo zhruba tri týždne no zlepšenie bolo minimálne. Po prvej elektrine sa mi zdalo, že je to skôr horšie. Takto človek musel chodiť na rehabilitácie, nevedel čo mu vlastne je, ľuďom v práci sa to nepáčilo, keďže som skončil vysokú. Človek doma pomaly nič neurobil a pripadal si úplne k ničomu. Nevedel som čo už ďalej a preto ostávalo jediné navštíviť ortopéda, ku ktorému ako určite každý viete je neskutočne ťažko sa dostať, respektíve objednať. Bol som objednaný až zhruba o ďalšie tri mesiace. Tréning bol úplne vyradený. Bolesti pretrvávali. Ortopéd má ešte poslal najskôr na magnetickú rezonanciu, s tým ak sa potvrdí opuch, zápal bude nutná operácia. Viete si predstaviť ak sa niekto dostane na hoc akú operáciu nejakého pohybového druhu, už to bude do konca života stále cítiť. Výsledky zistili, že sa jedná o zapálené manžety rotátorov nasadil mi obstrek a rehabilitačné cvičenia. Chvíľku sa zdalo, že je dobre, no rameno potom prestalo bolieť a začalo to zase do druhého. Človek bol hotový a doktor predpisoval ďalšie lieky a maste a obstreky. Ja som sa dopočul o lieku milgamma N. Tento jediný liek mi zabral a spoločne s rehabilitačnými cvičeniami bolesť úplne ustúpila. Dodnes sa stále s rehabilitačnými cvičeniami rozcvičujem a zahrievam. Váhy pridávam veľmi opatrne. Preto ak si to spočítate, tak minimálne na trištvrte roka bol človek vyradený. Bol som rád, že nemusím ísť na operáciu. Mnohí odporúčali skúsiť aj rastový hormón, no milgamma N mi najlepšie zabrala. Zaraďujem už aj kĺbovú výživu ako prevenciu. Snažím sa však dodržiavať vždy správnu techniku a nepreceňovať svoje schopnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dúfam, že článok sa bude opäť páčiť.
 

Marek Kytka

Marek Kytka

Bloger 
  • Počet článkov:  34
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Milujem prírodu, turistiku, cestovanie, pričom rád navštevujem krásne miesta a najmä hrady a zámky. Ak máte záujem o spoluprácu, reklamu, propagáciu, promo, súťaž, príspevok na mojich sociálnych sieťach, tak ma neváhajte osloviť :) Zoznam autorových rubrík:  ŠportCestovanieCvičenie, strava, tréningy

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu