reklama

Kľúčový vývozca LNG do Európy - americká firma Cheniere - neprešla testami na reguláciu emisií v Louisiane

Jeden z dvoch veľkých vývozcov LNG do Európy musí vyriešiť neplnenie emisných limitov pri polovici turbín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Podľa agentúry Reuters žiada spoločnosť Cheniere Energy, vyrábajúca skvapalnený zemný plyn, 18 mesiacov na modernizáciu turbín, ktoré neprešli testami na mieru znečistenia prostredia. Celkovo 21 zo 44 zariadení spoločnosti totiž prekročilo nové bezpečnostné limity.

Problém chcú odstrániť čo najskôr

Turbíny skvapalňujúce zemný plyn podľa údajov z testovania národných emisných noriem pre nebezpečné látky znečisťujúce ovzdušie (NESHAP) prekročili limity merajúce prítomnosť formaldehydu. NESHAP obmedzuje okrem množstva vypúšťaného formaldehydu do ovzdušia aj benzén a podľa Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) je spoločnosť Cheniere jedným z dvoch exportérov plynu, na ktorých sa vzťahujú tieto pravidlá. Firma chce v čase vysokého dopytu problém odstrániť čo najskôr, keďže vykurovacia sezóna je už v plnom prúde. Podľa hovorcu spoločnosti Ebena Burnham-Snydera tieto opravy nebudú mať výrazný vplyv na financie a prevádzku. Odhad nákladov na modernizáciu turbín však neposkytol.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Riešenie je zrejmé, zaberie však nejaký čas

Cheniere ako opatrenie proti poškodzovaniu životného prostredia navrhla dvojfázový prístup: Prvá fáza by mala trvať 90 dní a zahŕňala by opätovné testovanie po výmene niektorých spaľovacích a meracích komponentov turbíny. Druhá etapa by si vyžadovala dlhší proces inžinierskej analýzy, po ktorej by sa mohli turbíny vymeniť za novšiu technológiu. Finálne vyriešenie problému sa predpokladá v apríli 2024.

Produkcia plynu by mala stúpnuť

Cheniere medzitým podnikne kroky na zníženie emisií. Predpokladá sa, že celková produkcia plynu bude vyššia ako v minulom roku, keďže rozšírenie v Sabine Pass mierne kompenzuje súčasné odstávky kvôli údržbe. Hlavná prevádzka v Corpus Christi v Texase prešla reguláciami a Cheniere ďalej plánuje rozširovať svoje závody v Texase aj v Louisiane. Za tretí štvrťrok dosiahli tržby výšku 8,85 miliardy USD, čo je viac ako dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku, a to vďaka omnoho vyšším objemom a cenám produktov. Spomedzi amerických spoločností začala Cheniere s vývozom zemného plynu ako prvá a momentálne figuruje v rebríčku Fortune 500.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hodnota akcií sa drží vysoko

Za posledný rok hodnota akcií spoločnosti vzrástla o 59,73 percent. Po skončení piatkového obchodného dňa sa nachádzala tesne pod hranicou 163 USD za akciu a trhová kapitalizácia spoločnosti dosahovala viac ako 40 miliárd USD.

Historický vývoj hodnoty spoločnosti Cheniere Energy.
Historický vývoj hodnoty spoločnosti Cheniere Energy.  (zdroj: Zdroj: Google Finance; Analýza: Olívia Lacenová - Wonderinterest Trading)

Spomalenie vývozu plynu do Európy

Spoločnosť už kedysi podala na americké úrady žiadosť o výnimku z pravidiel, ktoré obmedzovali emisie možných karcinogénov, no žiadosť bola zamietnutá. Cheniere teraz potrebuje čas na opravy svojich zariadení, čo výrazne spomalí vývoz plynu z USA do Európy. V prípade, že sa bude dopyt držať vysoko a problémy dodávkami z Ruska budú aj naďalej pretrvávať, akcie Cheniere by napriek uvedenému problému nemuseli zaznamenať výraznejšiu korekciu. Práve naopak, z dlhodobého hľadiska a s vyhliadkou odstránenia problému s emisiami majú dostatočný potenciál na ďalší rast.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Bloger 
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  50x

Vo svete finančných trhov som začínala na oddelení sales. Fascinoval ma najmä svet akcií a komodít, ktorým som sa chcela venovať podrobnejšie. Rok a pol som strávila aj písaním odborných článkov na túto tématiku v redakcii Hospodárskych novín. Následne som sa začala zaoberať analytickou činnosťou a pracovala som pre spoločnosti xPartners a TopForex so zameraním na trh s komoditami a vývoj drahých kovov. Dnes sa na pozícii hlavnej analytičky Wonderinterest Trading naďalej venujem vývoju na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu