reklama

Spoločnosť Philips sa rozhodla rapídne zvýšiť ziskovosť: Prepustí 6000 zamestnancov

Holandský výrobca elektrotechniky a zdravotníckej techniky chce v ťažkých časoch zlepšiť ziskovosť

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Popredná holandská spoločnosť v oblasti elektrotechniky a zdravotníckych technológií na začiatku tohto týždňa oznámila svoje veľké rozhodnutie – zrušiť 6000 pracovných miest. Týmto krokom chce napraviť straty vzniknuté po stiahnutí svojich dýchacích prístrojov z trhu, ktoré spoločnosť od ohlá-senia informácie pripravili približne o 70% trhovej hodnoty. Polovica pracovných miest sa zruší tento rok, prepustenie druhej polovice zamestnancov bude prebiehať až do roku 2025.

Prácu zamestnancom odviali dýchacie ventilátory

Spoločnosť musela z trhu nutne stiahnuť milióny ventilátorov používaných na liečbu spánkového apnoe. Dôvodom bola pena používaná v týchto prístrojoch. Spoločnosť sa obáva, že by mohla byť pre pacientov toxická. Pôvodné prepúšťanie plánované už v októbri minulého roka sa týkalo len 5% pracovnej sily, teda 4000 zamestnancov, teraz sa toto číslo navýšilo o ďalších 2000 miest.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Phillips nevyužíva plný potenciál silných trhových pozícií, pretože momentálne čelí niekoľkým výraz-ným prevádzkovým výzvam,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Roy Jakobs. Takéto zjednoduše-nie organizácie podľa neho prinesie pacientom vyššiu bezpečnosť a kvalitu poskytovaných služieb. Firma by mala podľa týchto plánov v priebehu nasledujúcich mesiacov taktiež zvýšiť spoľahlivosť dodávateľského reťazca.

Výkonnosť Philips za posledných 5 rokov.
Výkonnosť Philips za posledných 5 rokov. (zdroj: Zdroj: Google; Analýza: Olívia Lacenová - Wonderinterest Trading)

Rok 2022 bol problémový

Spoločnosť informovala o hodnotách zisku EBITA za posledné tri mesiace roka 2022, ktorý predsta-voval 651 miliónov EUR. Pre porovnanie – v rovnakom období rok predtým to bolo 647 miliónov EUR. Analytici v prieskume spoločnosti predpovedali pokles zisku na 428 miliónov EUR. Rok 2022 priniesol Philipsu problémy s nedostatkom komponentov, tie sa našťastie v posledných troch mesia-coch zmiernili a firma zaznamenala nárast tržieb o 3 percentá. V rámci celého roka 2022 však nedos-tatok komponentov spôsobil pokles o 3 percentá. Preto Philips tvrdí, že dodávateľský trh je stále náročný a bude sa zlepšovať len veľmi pomaly.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ostatné veľké spoločnosť v oblasti technológií, ako je napríklad Meta, Microsoft alebo Amazon tak-tiež plánujú masívne prepúšťať. Ako dôvod uviedli okrem zníženia tržieb a čoraz častejšieho využíva-nia umelej inteligencie aj vysoký prísun pracovných síl počas pandemického obdobia. Vo všetkých prípadoch majú tieto opatrenia spôsobiť zvýšenie ziskovosti a spoločnosti ich vo všeobecnosti vníma-jú ako krok správnym smerom.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Bloger 
  • Počet článkov:  161
  •  | 
  • Páči sa:  50x

Vo svete finančných trhov som začínala na oddelení sales. Fascinoval ma najmä svet akcií a komodít, ktorým som sa chcela venovať podrobnejšie. Rok a pol som strávila aj písaním odborných článkov na túto tématiku v redakcii Hospodárskych novín. Následne som sa začala zaoberať analytickou činnosťou a pracovala som pre spoločnosti xPartners a TopForex so zameraním na trh s komoditami a vývoj drahých kovov. Dnes sa na pozícii hlavnej analytičky Wonderinterest Trading naďalej venujem vývoju na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu