reklama

Udržateľné investície opäť ukazujú svoju odolnosť

Aj keď tento rok klesajú všetky akcie, ESG aktíva sa opäť raz držia lepšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Neistota spojená s geopolitickým napätím po vypuknutí vojny na Ukrajine a neustále rastúce životné náklady zasiahli do určitej miery aj segment ESG investícií. Tie však už počas prvých mesiacov pandémie COVID-19 v roku 2020 preukázali podľa výsledkov prieskumu Fidelity lepšiu odolnosť voči výkyvom na trhu a zaznamenali menší pokles ako bol priemer trhu. Inak to zrejme nebude ani tentokrát.

Pravdepodobne najlepším ukazovateľom vývoja výkonnosti ESG sektora v porovnaní s inými sektormi je MSCI World ESG Leaders Index, ktorého materským indexom je MSCI World Index. Spoločnosti v ňom obsiahnuté dosiahli podľa zverejnených údajov za minulý rok výkonnosť na úrovni 25,29 percenta, zatiaľ čo spoločnosti obsiahnuté v materskom indexe dosiahli zhodnotenie 22,35 percenta. K top spoločnostiam obsiahnutým v indexe pritom patria Microsoft Corporation, Tesla, Alphabet, Johnson & Johnson, NVIDIA a ďalšie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rok 2021 bol najúspešnejší pre ESG

Čo sa týka investícií do fondov ESG, globálny prílev dosiahol do novembra minulého roka celkovo 649 miliárd USD, čo znamená 10-percentný podiel na aktívach fondov po celom svete. Pravdepodobne nebude žiadnym prekvapením, že agentúra Reuters zverejnila informáciu, že rok 2021 bol doteraz najúspešnejším rokom pre investovanie do ESG.

Investície každý rok rastú

Pri pohľade na údaje spoločnosti Refinitiv Lipper môžeme vidieť, že investície do týchto aktív dosiahli v roku 2020 hodnotu 542 miliárd USD, pričom v roku 2019 to bolo „iba“ 285 miliárd USD. Z celkových 6,1 bilióna USD vo fondoch ESG sa predpokladá, že až 59 percent peňazí je v držbe v Európe, na Strednom východe a v Afrike.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výkonnosť indexu MSCI World ESG Leaders za posledných 5 rokov.
Výkonnosť indexu MSCI World ESG Leaders za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj. Msci.com; Analýza: Olívia Lacenová - Wonderinterest Trading)

Vývoj globálnej ekonomiky zasiahol aj segment ESG

Súčasná nervozita na globálnych trhoch ovplyvnená dopadmi vojny, sankciami proti Rusku, rapídnym rastom inflácie naprieč všetkými krajinami však zasiahla aj sektor ESG investícií. Zatiaľ čo index MSCI World ESG Leaders v prvom mesiaci roku 2022 dosahoval výkonnosť 2,99 percenta, pri pohľade na prvý štvrťrok po tom, čo trhy zareagovali na vpád ruských vojsk na územie Ukrajiny sme mohli pozorovať pokles o 6,12 percenta. Podľa správy MSCI z augusta 2022 sa toto číslo za posledný mesiac už znížilo na 5,07 percenta.

S ohľadom na to, akú odolnosť ukázal tento druh investícií počas pandémie, aj s ohľadom na zvyšujúci sa záujem o investície do ESG segmentu je pravdepodobné, že by mohli v porovnaní s trhovým priemerom za rok 2022 opäť dosiahnuť lepšiu výkonnosť.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Bloger 
  • Počet článkov:  161
  •  | 
  • Páči sa:  50x

Vo svete finančných trhov som začínala na oddelení sales. Fascinoval ma najmä svet akcií a komodít, ktorým som sa chcela venovať podrobnejšie. Rok a pol som strávila aj písaním odborných článkov na túto tématiku v redakcii Hospodárskych novín. Následne som sa začala zaoberať analytickou činnosťou a pracovala som pre spoločnosti xPartners a TopForex so zameraním na trh s komoditami a vývoj drahých kovov. Dnes sa na pozícii hlavnej analytičky Wonderinterest Trading naďalej venujem vývoju na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu