reklama

V Lausanne sa písala história

S dohodou o jadrovom programe Iránu je to ako s New Yorkom: buď ich máte radi, alebo ich nenávidíte. Nič medzi tým. Samozrejme, ak sa zaujímate o aktuálny vývoj vo svete a nepatríte k indiferentnej mlčiacej väčšine sveta, ktorej môže byť ukradnutá tak metropola USA ako aj iránsky jadrový program.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Možno v inom období by výsledok, ku ktorému sa horko-ťažko dospelo na rokovaniach v Lausanne, priniesol oslavné titulky v novinách. V konkurencii ukrajinskej krízy, sýrskej a jemenskej humanitárnej katastrofy a zúfalej situácie afrických migrantov v Stredozemnom mori však tento úspech diplomacie akoby zapadol prachom. A neprávom. Rámcová dohoda, ktorú sa „šestke“, resp. „sedmičke“ podarilo dosiahnuť má potenciál byť ozajstným míľnikom a dôkazom, že diplomacia dokáže nájsť riešenie, v ktorom nikto neprehrá, ale všetci získajú. Po presnom tucte rokov máme konečne šancu uzavrieť jednu kapitolu v medzinárodných vzťahoch a otvoriť ďalšiu. Áno, na zrušenie hospodárskych sankcií medzinárodného spoločenstva bude potrebné naplniť celý rad podmienok a zložiť záruky, že národný jadrový program Iránu nebude využitý vojensky, aby boli sankcie uvoľnené. Áno, naďalej je potrebné starostlivo kontrolovať, či Teherán plní sľuby, ktoré dal, aby sa nenaplnili obavy, ktorými argumentuje Benjamin Netanyahu a iní skeptici. Táto dohoda nie je založená na bezbrehej dôvere, ale na prísnom overovaní každej jednej podmienky: dvojtretinového zníženia počtu centrifúg na obohacovanie uránu na 6104 po dobu 10 rokov (budú používané len centrifúgy prvej generácie, odstavené centrifúgy budú uložené v skladoch monitorovaných MAAE); zastavenia výstavby nových zariadení na obohacovanie uránu minimálne na dobu 15 rokov, odstavenia ťažkovodného reaktora v Araku a vybudovania ľahkovodného reaktora s cieľom obmedziť produkciu plutónia, obohacovania uránu len na úroveň 3,67 % po dobu minimálne 15 rokov, zníženia množstva obohateného uránu z 10 000 kg na 300 kg po dobu minimálne 15 rokov. To všetko sú verifikovateľné fakty. Týmito opatreniami sa Iránu zvýši čas potrebný na výrobu jadrovej bomby z dnešných 2-3 mesiacov na 1 rok po dobu minimálne 10 rokov. Kľúčovou referenciou pre uvoľňovanie sankcií budú verifikácie a inšpekcie MAAE, ktorá musí potvrdiť plnohodnotnú implementáciu budúcej dohody. Ak v júnovom termíne naozaj dôjde k uspokojivému naplneniu lausannského rámca, tak svet bude naozaj o riadny kus bezpečnejší.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tí, ktorí dohode z Lausanne fandia, vedia, prečo jej tlieskajú.

Tí, ktorí dohodu z Lausanne nenávidia, vedia, prečo proti nej broja.

Preto, lebo sa obávajú schopnosti Iránu obohacovať urán a potenciálne vyrobiť jadrovú zbraň. Preto, lebo Irán sa (aj napriek sankciám) stavia do pozície stále väčšieho hráča na politickej scéne Stredného a Blízkeho východu - v Iraku, Sýrii, Jemene a inde. A konzervatívne kruhy v samotnom Iráne preto, lebo dohodu považujú za hanebnú prehru, ústupok diktátu Západu a katastrofálne oslabenie vlastnej sily.

Svet sa tak rozdelil na tých, čo veria, a tých druhých, čo sa dohodu snažia znemožniť dodatočnými podmienkami, narúšajúc krehkú rovnováhu dosiahnutú po siahodlhých mesiacoch. Teraz bude potrebné vyvinúť maximálne úsilie na to, aby prví presvedčili druhých. Lebo dohoda z Lausanne je precedens, že aj v dnešnom rozpoltenom svete je možné primäť dva protistojace tábory, aby sa stretli a dohodli. Lebo dialóg a diplomacia sú prostriedkami, pomocou ktorých je možné riešiť aj tie najzložitejšie problémy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je to kľúč, ktorým sa odomykajú nejedny vráta.

A nielen tie, čo vedú k iránskym centrifúgam.

Miroslav Lajčák

Miroslav Lajčák

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Miroslav Lajčák - minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu