reklama

staronová Anna zo zeleného domu

Je mnoho detských kníh, väčšinou brakov, za ktoré vyhodíte vy alebo vaši dobre zmýšľajúci príbuzní zbytočné peniaze a efekt? Veľká NUDA. Poďme to zmeniť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Zlá kniha je ako zhumpľovaný človek - mohol byť krásny, mohol byť užitočný, zábavný alebo dokonca úchvatný, ale nie je. Všetok potenciál ostal zmarený a my sa snažíme, čo najskôr opustiť jeho prítomnosť. 

Takéto vedia byť aj detské knihy na pultoch našich kníhkupectiev. Zrada je o to väčšia, že vydavatelia sú všetkými masťami mastení a štatisticky sa spoliehajú na: obal + päť prvých strán predáva. Reálne sa potom stane, že v rozmedzí 15 až 30 eur kupujete pekné ilustrácie štylistického nepodarku, bez nápadu, pointy a bez čara skutočného príbehu. Pretože napísať NAOZAJSTNÚ rozprávku je umenie - možno najväčšie v živote spisovateľa, ale to už filozofujem. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak chcete staviť na istotu, ponúkam rokmi overenú kvalitu, ktoré ocenili moje deti a ktoré verím že nesklamú ani tie vaše. Jeden tip: všetky knihy som vlastnohlasne predčítala. Nie je to podmienka, ale vysvetľujem si tým nadšenie, ktoré z príbehov majú moji najmenší. Ak ste ochotní, môžete skúsiť zmeny hlasov jednotlivých postáv - uvidíte, bude to lepšie ako akýkoľvek dabing v televízii.

Tituly, ktoré vo svojom blogu uvádzam sú väčšinou notoricky známe, ale nie je spracovanie ako spracovanie. Veď posúďte sami. 

Anna zo Zeleného domu od L. M. Montgomery je, ako počúvam zo svojho okolia, zabudnutá klasika. Príbeh jedenásťročnej večne zasnívanej siroty prichádzajúcej ku adoptívnym rodičom Marille a jej bratovi Matejovi do Avonlea hýri farbami, vtipom, romantikou a veľakrát aj hlbokými myšlienkami. Výnimočnosť diela tkvie nie len v skvelej štylizácii pani Mihalkovičovej, ale aj vo fakte, že sa jedná o necenzurované vydanie - prvé od pádu komunizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Vďaka" nadpráci súdruhov sa z celej knihy vytratili až 4 normované strany textu, ktoré takto vyhodili čo najviac zmienok o náboženstve, kňazoch, Bohu a viere. Menšie "co proto"dostali zmienky o prínosoch Američanov pre rodný kraj Anny a pobehujúce sliepky s odseknutými hlavami. Komplexné info o miere cenzúry tu 

A tak vďaka ochote vydavateľstvu Slovart máme možnosť spoznať Annu z Avonlea nie len ako smutno-veselé dobrodružstvo malej červenovlásky, ale aj príbeh duše hľadajúcej a dozrievajúcej v Bohu, ktorý všetkému dáva zmysel a tú pravú poetiku. Pravý text ukazuje reálie doby zachytené očami malej dievčiny a tak sú rovnako romantické ako aj úprimne drsné. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V čase vydania tejto recenzie sú na pultoch kníhkupectiev už aj ďalšie pokračovania a mne ostáva len dúfať, že Slovart bude pokračovať a ani kríza ho nezastaví vo vydaní celej série. 

Ja som kúpila tu: https://www.martinus.sk/?uItem=787969&z=NPB837&utm_source=z%3DNPB837&utm_medium=url&utm_campaign=partner

 L. M. Montgomery: Anna zo Zeleného domu 

Vydavateľstvo: Slovart, 2019, pevná väzba, 416 str

Tatiana Lajšová

Tatiana Lajšová

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Autorka blogu sa príležitostne venuje recenziám slovenskej fantastiky a vo voľnom čase píše krátke články pre detských čitateľov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáČo ma zaujaloRecenzie

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu