reklama

Transparency International na Orave

Kedysi dávno mi jeden kňaz z Klina dal do pozornosti knihu. Vypadala tak zvláštne americky, tak všedne, až lacno ako bestseller. Ale keďže som veril odporúčajúcemu - svojmu vychovávateľovi zo šaštínskeho gymnázia, reku, prečítam si to. V knihe bola pasáž, ktorá veľmi zasiahla moje mladícky sa formujúce ja. Ja, ktoré sa často pýtavalo prerobiť svet. No nejako mu to nešlo, pozánte to

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Transparency Interantional
Transparency Interantional (zdroj: TIS web)


A tak mladý revolucionár často vychladne. Dozrel, dospel som. Pomohla mi k tomu idea od autora toho lacného amerického bestselleru, Stephena R. Coveya – idea sféry vplyvu. Očakávaj, že ovplyvníš len to, na čo máš priamy dosah. Nesnaž sa ovplyvňovať veľa mimo tvojej sféry vplyvu. Kvôli tomu, i keď by som najradšej ovplyvnil veci v celej republike, začnem od seba – v Babíne. Práve na to som myslel, keď som čítal email od Transparency International jedného sychravého rána. Babín si vybrali ako jednu z dvoch obcí Slovenska, kde sa Transparency International rozhodla realizovať svoj pilotný projekt transparentnej samosprávy na obciach. 

Transparentný Babín a Beladice
Projekt protikorupčné minimum pre obce Babín a Beladice financuje kanadské veľvyslanectvo, holandské kráľovstvo a Open Society Institute. Prednášajúcimi sú Ivan Rončák, člen Mestského zastupiteľstva v Ružomberku a Vladimír Pirošík, spoluautor zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ako i Tomáš Jacko, TIS koordinátor. Zo starostov Oravy sa na prezentácii u nás v Babíne zúčastnili starostovia - Pavol Žuffa z Vavrečky, Jozef Kakačka zo Štefanova nad Oravou a Martin Dreveňák z Liesku.

Zaočkovať otvorenosť
Dôvodom prečo som sa ako starosta obce rozhodol pustiť do projektu Transparentný Babín je fakt, že niekde to už ide. Kúsok od nás, stále na severe, v Martine. Neviem, možno zima z nás robí odvážnejších. Sediac nad tým som si povedal, že vplávam do nezmapovaných vôd otvorenejšej samosprávy, lebo verím, že to možno napomôže zapojeniu širšej skupiny verejnosti do vecí verejných. Aké-také skúsenosti už mám. Severské kraje Slovenska mi zavše pripadali prirodzene konzervatívnejšie a obmeny mu boli neľúbivé. Mojím zámerom je pokúsiť sa zasadiť skusmo strom otvorenejšej samosprávy na Orave, pretože verím, že to zníži priestor na všakovaké neduhy. Zatiaľ možno len pokusom o príklad. 

Spomalenie, ale stmelenie...
Ak organizmus obce zvýši svoju otvorenosť, vystaví sa viac potenciálnym „vírom“ opozičných vplyvov. To, prirodzene, zaberie čas a odsaje ho z iných možných činností v obci. Spočiatku to môže ľuďom vyznievať ako spomalenie, ako niečo nevhodné, pretože je potom potrebné venovať sa mylným interpretáciám zverejňovaných informácií a zaplietame sa. Verím však, že ak sa to užije postupne a sledovane, zachová sa zdravie organizmu a zvýši sa imunita, ako po vakcinácii. 
Prínos očakávam v prijatí. Očakávam vyššiu mieru prijímania obecných vecí, ako vecí, ktorým rozumieme, a preto sa s nimi stotožňujeme. Verím, že ako brainstorming (búrka mozgov) napomáha pracovným skupinám vynájsť zlepšováky, aj otvorenosť samosprávy prinajmenšom ponúkne aj tým nesmelším jednotlivcom spoluzapojiť sa a tak navýšiť rozumovú silu obecných rozhodnutí. Dobrí sú aj smelší kritici. Tí mi plnia funkciu zvýšenej kontroly a predchádza sa tak nepovšimnutým chybám, ktoré by dlhodobo prekĺzali našej pozornosti. No a v neposlednom rade, verím, že po prerode sa zvýši dôvera jednoduchého Oravca voči svojej samospráve. Verím, lebo sa nazdávam, že čomu rozumieme, to máme za svoje. 
Peter Laťák
starosta Babína

Peter Laťák

Peter Laťák

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hľadač s otvorenou mysľou...www.linkedin.com/in/peter-laťák/ https://www.facebook.com/peter.latak Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu