reklama

Krasnaya Strela - nočným vlakom z Moskvy do Petrohradu

Pri našom putovaní Európou sme si nenechali s manželom ujsť cestu vlakom z Moskvy do Petrohradu. Aby sme príliš nestrácali čas a aby sme si zároveň užili všetok možný komfort, rozhodli sme sa pre nočný vlak. A nie obyčajný! Krasnaya Strela. Vlak číslo 1., čo sa týka luxusu, pohodlia a dochvíľnosti. Všetky moje predsudky o úrovni služieb v Rusku sa zrútili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Krasnaya Strela začala premávať pravidelne v roku 1931. Premávka bola prerušená len jedenkrát, počas obliehania Petrohradu od 1941 do 1943. Od roku 1965 hrá na stanici v Petrohrade pri príchode vlaku Hymna pre veľké mesto (hymna Petrohradu zložená Reinholdom Glièrom).

Vlak odchádza z Moskvy o 23:55 a do Petrohradu prichádza o 7:55 ráno. Prejde zhruba 650 kilometrov.

Nikdy v živote som sa tak dobre vo vlaku nevyspala. Človek sa cíti ako na hoteli, s izbovým servisom a raňajkami priamo do postele.

Obrázok blogu

Pred každým vagónom stojí v pozore zamestnankyňa vlakovej spoločnosti v uniforme Krasnej Strely. Na každý vagón, jedna obsluha. Stará sa nielen o kontrolu lístkov pred vstupom do vlaku, ale prejde každým kupé a vysvetlí ako sa sklopia sedadlá, aby ste sa mohli uložiť už do ustlanej čistučkej postele, berie objednávky na raňajky a praje vám dobrú noc.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na chodbách sú koberce, na oknách závesy, v kupé televízor, na stenách obrazy. Stolík je vybavený pohármi a balíčkom, ak by ste náhodou mali pred raňajkami hlad. A ešte jeden balíček. So zubnou kefkou, zubnou pastou, štupľami do uší a papučami. Čo viac si priať?

Hádam len pohár čaju, ktorý vám ešte pred spaním usmievavá sprievodkyňa prinesie.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Mojim postrachom sú vždy WC. Relatívne ich stav vo vlakoch. Vždy je to takmer prvá vec, ktorú kontrolujem. V tomto prípade som už v kupé informovaná displejom, či je WC obsadené alebo voľné. Veľmi praktická informácia. Aj tu som bola príjemne prekvapená. Namojdušu, mohli by ste v kabínke s WC jesť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ej, veru, predsudky, ktoré sme mali o službách v Rusku, dostali po nose. A to nielen vo vlaku. Všade, kde sme prišli. Ľudia napriek ich tvrdému výzoru a správaniu, ktoré sa nám môže zdať hrubé, vôbec nie sú nepriateľskí. Jednoducho majú svoju náturu. Zakaždým však pomôžu, poradia, vysvetľujú vám veci akoby ste rozprávali perfektnou ruštinou.

Obrázok blogu

Mňa už povinná ruština v škole obišla, takže som sa na ňu nemohla spoľahnúť. Našťastie Alain bol pracovne viackrát v Rusku a bývalých krajinách Sovietského zväzu a chodil tiež na kurz ruštiny. A so slovenčinou sa tiež v tej obrovskej krajine nestratíme.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Skrátka, ak chcete navštíviť Moskvu a Petrohrad, vyberte si cestu vlakom. A ak napriek všetkému nemáte radi nočné vlaky, naskočte na rýchlovlak Sapsan, ktorý prebehne túto trať za niečo viac ako 3 hodiny. Funguje od roku 2009 a Rusi sú na neho veľmi hrdí. Mimochodom, na cestu späť z Petrohradu do Moskvy sme využili práve Sapsan.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu