Nadherne Skotsko - cast 1

Tento rok mame s Alainom cestovny. Minuly tyzden sme zasli na 5 dni do divokeho Skotska, konkretne do Highlands. Ubytovanie sme si rezervovali v BB na brehu Lochness a rozhodli sme sa prejazdit co najviac z tejto krasnej krajiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prvy den:

Po prichode na letisko v Aberdeen a prevzati auta, sa ozvali nase hladne zaludky. V sprievodcovi sme nalistovali mestecko Dufftown, ktore je na ceste z Aberdeen do Elginu (treba odbocit z hlavnej cesty). Restauracia Taste of Speyside nas vabila opisom specialit a dekoracie. Koberec v cervenych odtienoch skotskeho kiltu, taky makkucky, ze sa vam topanky do neho zabaraju niekolko milimetrov. Velky obraz Mela Gibsona v ulohe Williama Wallacea, stary dreveny strop, kozene stolicky, na stenach skotske karikatury a na polickach skotska keramika a samozrejme flase skotskej whisky. Neda sa popriet, ze ste v regione Whisky. Takmer v kazdom vacsom mestecku stoji dymiaci liehovar.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V restauracii nas velmi milo privitali, usadili a oboznamili s dennym menu. Alain si vybral paté maison (domacu pastetu) s oblohou a ja som sa vrhla na haggis na omacke s whisky. Haggis je skotska specialita. Je to ovci bachor plneny zmesou ovcieho mleteho masa, obilnin a cibule. Je servirovany so zemiakovym pyre. Dost sa to podobalo na francuzske hachis parmentier.

Ako hlavne jedlo som si vybrala crumble z hub a kremovou omackou a Alain si objednal zajaca na divoko. K tomu nam priniesli zemiaky a zeleninovu oblohu. Mimochodom, prvykrat som videla petrzlen pripraveny na sladko. Napusteny medom a opeceny. Vynikajuce.

SkryťVypnúť reklamu

A kedze nam v zaludkoch ostalo trosku miesta ;), neusiel nam ani dezert. Skotsky ovocny knedlik s polevou s whisky. Pripominalo to ovocny chlebicek. Lahodka.

Na ceste k Lochness sme sa zastavili v Elgin. V tomto mestecku sa nachadzaju pozostatky katedraly z 13. storocia. Pocasie nam prialo, slnko nas hrialo na privitanie a farby ziarili. Divoka zelen skotskej prirody nas ocaruvala na kazdom kroku. Pred vstupom do katedraly nam v malom obchodiku so suvenirmi, kde sa zaroven plati za vstup na pozemok, povedali, ze katedralu zatvaraju o 17:30 a posledni navstevnici musia odist o 17:00. Ale zaroven nas s velkym usmevom uistili, ze tam mozeme ist (a bez platenia) a uzit si to. "Take your time". A to nebolo prvykrat, co sme v Skotsku poculi tuto vetu. Nech mi niekto rozprava o skupych Skotoch...

SkryťVypnúť reklamu

Do B&B sme dorazili o pol siedmej vecer. Unaveni z letu a uveliceni zo Skotska. A to bol len prvy den!

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu