reklama

Spoznávanie druhej domoviny 2/2

Keď sa už človek ocitne na pár dní v jednej z najkrajších častí Francúzska, snaží sa navštíviť čím viac zaujímavých miest. Aj my sme si po večeroch pripravovali program. Druhý deň hneď po raňajkách sme vyrazili...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Čakal nás hrad Val.

Postavený v 15. storočí, spočiatku patril Francúzskym Elektrárňam a počas dlhých rokov, počas ktorých sa o neho nik nestaral, ho postupne rozkrádali starostliví okoloidúci...

Hrad bol určený na zánik. Mal sa stať kráľovským sídlom rybičkám po postavení nádrže Bort les Orgues. Aj keď sa nachádza na auverňanskom brehu jazera, je vo vlastníctve korezijského mesta Bort Les Orgues, ktoré ho zachránilo po jeho odkúpení v roku 1953.

Kedysi hrad Val dominoval údoliu, dnes sa jeho múry odrážajú vo vodách jazera.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po dlhej ceste smerom na juh regióna sme sa ocitli v stredovekom mestečku Salers. Známom svojimi sušienkami, ktorých recept je tajomstvom, likérom z enciánu a vlastnými Salerskými kravami. Celými hnedými alebo ako hovoria Francúzi, červenými, s dlhými zahnutými rohmi. Pod páliacim slnkom sme si vychutnali atmosféru minulosti s ľuďmi v typických regionálnych krojoch tancujúcich v kameňmi vydláždených uliciach na tradičnú živú hudbu.

Neďaleko sa nachádza hrad Anjony. Postavený Louisom z Anjony, spoločníkom Johanky z Arku. Pán z Anjony dostal od kráľa Charlesa VII „bojovú úlohu“ : Starať sa o bezpečnosť kraja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hrad Anjony je tvorený štyroma vežičkami, v strede ktorých bol hrad zariadený tak, aby mohol slúžiť nielen vojenským účelom, ale poskytol aj blahobyt domova. Stojí nedoktnutý a hrdý na kopci v malebnom údolí. Mimochodom je stále obývaný rodinou Anjony, ktorá si však neskôr vystavala hneď vedľa menšie obydlie, nakoľko život v hrade nepovažovala za dosť komfortný.

V kaplnke hradu sa každý rok zíde celá rodina Anjony na omšu, ktorá je slúžená biskupom. A biliardový stôl, ktorého váhu ani cenu sa neodvážim odhadnúť, je stále využívaný pri návštevách známych a priateľov vlastníkov hradu.

Návšteva regiónu sa blíži k svojmu koncu. Zajtra sa vraciame do Paríža. Škoda, že čas na dovolenke plynie tak rýchlo!

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu