reklama

Zelené Slovinsko

Minulý mesiac sme v rámci niekoľkodňovej dovolenky navštívili Ľubľanu. Malá krajina a malé hlavné mesto, ale o to väčšie svojou divokou prírodou a dobrosrdečnosťou ľudí. A pre mňa blízke aj slovanskou kultúrou a jazykom...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Hneď pri prílete som nestíhala híkať nad zeleňou, ľúbeznýmidedinkami v horách a zasneženými vrchmi Julských Alp. Územie Slovinskaje na 57% pokryté lesmi.

Zhruba 10 kilometrov od letiska sanachádza hlavné mesto, Ľubľana. Prenajatým autom doviezli do hotela.Situovaný 15 minút peši od centra, pripomínal mi hotel, v ktorom somkedysi v Bratislave pracovala. Starý robotnícky hotel prerobený natrojhviezdičkový multiúčelový komplex.

Narýchlo sme saubytovali a vyrazili do ulíc. Ľubľana je situovaná medzi dvomariekami, Ľubľanica a Sáva. Populárna štvrť v centre mesta sa nazývaĽubľanica (malá Ľubľana) a počas pekného počasia je okupovaná mladýmiľuďmi na terasách a umelcami, ktorí predávajú svoje výtvory.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SymbolomĽubľany je drak. Jeho vyobrazenie nájdete na Dračom moste, rovnako akoaj na fasádach domov a veľmi pekne je zobrazený aj na Opere. Legenda odrakovi je spojená s Jasonom a Argonautmi. Vraj počas Jasonovej cestypozdĺž Dunaja, zablúdili aj ku prameňu Sávy, kde natrafili na obludupodobajúcu sa drakovi. S ňou Jason bojoval a porazil ju.

Mimochodomľudová povera hovorí, že bronzový drak na Dračom moste zamáva krídlamizakaždým, keď cez most prejde panna. Hm, asi sa mu tie panny vyhýbajú,lebo som ho ani raz zamávať krídlami nevidela...

Nad mestomsa majestátne týči Ľubľanský hrad. Nanešťastie sme ho počas nášhopobytu nemohli navštíviť, lebo bol okupovaný účastníkmi Európskéhosympózia. Škoda!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Ľubľane môžete nájsť dokonca štvrť, podobneako v Kodani Christiania, kde sa zgrupujú alternatívny umelci, hipisáciaj bezdomovci. Volá sa Metelkova Mesto a je známe koncertami a nočnýmživotom. Každý má možnosť sa prejaviť. Štvrť je plná farieb a rôznychbláznivých a kreatívnych výtvorov. Jednoznačne stojí za návštevu!

Typickým slovinským pivom je Union. Je to svetlé pivo a chuťovo sa podobá českému Plzeň.

Čosa týka domáckych špecialít, natrafili sme na milú rodinnú reštauráciudosť vzdialenú od centra, ale stálo to za to... Reštaurácia sa voláBreskvar a obsluhovaní sme boli mladou milou babou zhruba v našom veku.V kuchyni bola jej mamina. Vysvetlili nám domáce špeciality. Takže smeochutnali a jednoznačne zbožňujeme: domáci likér z orechov, domácapaštéta (tmavšia ako kúpená z obchodu, lebo do nej pridávajú červenévíno), slovinský chlieb tzv. kruh a nesmiem zabudnúť na niečo akoknedlík, ale ide o rolku z pirohového cesta plnenú tvarohom krájanú naspôsob knedlíka podávanú ako príloha. A slovinské červené víno jevynikajúce!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jeden večer sme naďabili na športový bar, kde maličapovaného Veľkopopovického Kozla. A zhodou náhod bol v telke hokejovýzápas medzi Slovenskom a Slovinskom. Vzrušene sme ho sledovali a keďsom na konci víťazoslávne vykríkla, keďže Slováci vyhrali, vyslúžilasom si pár nepekných pohľadov...

Keďže Ľubľana je malýmmestom, ktoré prechodíte za pár dní, neváhali sme a poobzerali sme siaj okolie. Ale o tom v ďalšom článku.

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu