Francuzsko a salaty - cast I. (update)

Vo Francuzsku hadam nie je den, kedy sa neje salat. Pomaly som si na to zvykla, ale napriek tomu sa nestacim divit mnozstvu roznych druhov. Predstavme si ich jeden po druhom...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Cakanka

Existuju 4 druhy cakanky :

Cakanka kucerava

Konzumuje sa v salatoch. Chutovo je dost horka, hlavne vonkajsie listy.

Cakanka scarole

Menej kucerava a menej horka ako cakanka kucerava. Vnutorne listy su zlte a ovela menej horke ako vonkajsie listy.

Cakanka witloof

Vo Francuzsku nazyvana l'endive alebo chicon. Pochadza z devatnasteho storocia. Vznikla krizenim jedneho z druhov divokej cakanky. Dnes je « jedla » vdaka belgicanovi Brézier. Vo Francuzsku ju pestuju hlavne na severe. V podstate ide o koren. Endive sa zbiera na jesen, potom je uskladnena vonku pocas jedneho mesiaca. Korene su nasledovne premiestnene do tepleho a tmaveho prostredia, kym nevytvoria cakanku pripravenu na konzumaciu. Tento proces trva zhruba 3 az 4 tyzdne

Cakanka cervena alebo Trévise

 Relativne novy druh cakanky. Je jemnejsia ako endive, ale neda sa varit.

Ako uvadzam v titulke, ide o update. Teda pridavam recept na "Fondue z endiv (cakanka witloof - ta, co je na fotografii k clanku)":

Nakrajajte endives na pasiky a pokvapkajte citronovou stavou.

Roztopte maslo v panvici, oprazte salotku a slaninku obidve nakrajane na drobno.

Duste zhruba 5 minut na miernom ohni.

Pridajte endives a duste spolu zhruba 20 minut. Z casu na cas premiesat. Osolit, okorenit. Pozor na sol, kedze slaninka je sama o seba slana. 

Servirujte teple.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto Fondue mozete ako hlavne jedlo alebo ako prilohu k masu (zalezi od apetitu ;). Mozete pridat trosku smotany.

Dobru chut!

 

 

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu