
Cakanka
Existuju 4 druhy cakanky :
Cakanka kucerava Konzumuje sa v salatoch. Chutovo je dost horka, hlavne vonkajsie listy. |
Cakanka scarole Menej kucerava a menej horka ako cakanka kucerava. Vnutorne listy su zlte a ovela menej horke ako vonkajsie listy. |
Cakanka witloof Vo Francuzsku nazyvana l'endive alebo chicon. Pochadza z devatnasteho storocia. Vznikla krizenim jedneho z druhov divokej cakanky. Dnes je « jedla » vdaka belgicanovi Brézier. Vo Francuzsku ju pestuju hlavne na severe. V podstate ide o koren. Endive sa zbiera na jesen, potom je uskladnena vonku pocas jedneho mesiaca. Korene su nasledovne premiestnene do tepleho a tmaveho prostredia, kym nevytvoria cakanku pripravenu na konzumaciu. Tento proces trva zhruba 3 az 4 tyzdne |
Cakanka cervena alebo Trévise Relativne novy druh cakanky. Je jemnejsia ako endive, ale neda sa varit. |
Ako uvadzam v titulke, ide o update. Teda pridavam recept na "Fondue z endiv (cakanka witloof - ta, co je na fotografii k clanku)":
Nakrajajte endives na pasiky a pokvapkajte citronovou stavou.
Roztopte maslo v panvici, oprazte salotku a slaninku obidve nakrajane na drobno.
Duste zhruba 5 minut na miernom ohni.
Pridajte endives a duste spolu zhruba 20 minut. Z casu na cas premiesat. Osolit, okorenit. Pozor na sol, kedze slaninka je sama o seba slana.
Servirujte teple.
Toto Fondue mozete ako hlavne jedlo alebo ako prilohu k masu (zalezi od apetitu ;). Mozete pridat trosku smotany.
Dobru chut!
| |
|