
Vodna zerucha
Vodna zerucha je najznamejsou a najviac konzumovanou zo zeruch. Je to bahenna rastlina.
Zerucha sa pestuje a konzumuje takmer odjakziva. Greci aj Rimania oblubovali zeruchu pre jej specificku chut a liecive ucinky.
Vo Francuzsku sa zerucha pestuje od stredoveku. Kedysi zbieranie zeruchy mohlo sposobit vazne ochorenia pecene. Zerucha je totiz zivnou podou pre parazita, ktory sposobuje vazne ochorenia pecene a zlcnika.
Odkedy boli vytvorene « zeruchovniky » a vdaka prisnej kontrole, je zerucha vo Francuzsku konzumovana bez problemov.
«Zeruchovniky » su jazierka s vodou, do ktorych je stopka zeruchy ponorena do hlbky 10 centimetrov. Voda je pravidelne vymienana.
Pestovanie zeruchy sa nezmenilo prakticky od 18. storocia. Zerucha si zasluzila svoju reputaciu vdaka liecivym ucinkom, hlavne proti skorbutu. Namornici so sebou bravali na dlhe plavby semienka zeruchy.
Recept na polievku zo zeruchy:
Priprava: 15 min
Varenie: 35 min
Potrebujeme:
- 1 hrst listkov zeruchy
- 1 cibulu
- 2 lyzice masla
- 1 liter bujonu
- 4 polievkove lyzice smotany
- 1 zltko
- sol, cierne korenie
- kocky opeceneho chlebika
Uvarte bujon. Ocistite listky zeruchy viackrat v octovej vode. Ocistite a nakrajajte nadrobno cibulu. Oprazte ju v panvici. Pridajte zeruchu, popraste mukou. Dobre premiesajte, nasledne pridajte trosku tepleho bujona. Varte zhruba 15 minut.
Nasledne vsetko premixujte v mixeri a vylejte do zvysku hrnca so zvyskom bujona.
Pred servirovanim pridajte trosku smotany a opeceny chlebik ; nasledne zltko a dobre premiesajte.