
Konzumuje sa bud samostatne alebo v kombinacii s inymi druhmi salatu.
Mâche pochadza z Europy. Jeho divoko rastuceho bratranca najdete na vlhkych brehoch alebo v priekopach.
Rastie vo forme kytice listkov. Listky su peknej zelenej farby, ovalne, podobajuce sa na lyzicu. Pestuje sa v « zeruchovnikoch » a konzumuje sa obycajne v zime. Vtedy sa aj zbera, este pred jarnym kvitnutim.
Mrkvovy kolac so salatom z Mâche
Priprava: 10 minut
Varenie: 25 minut
Co potrebujeme pre 4 osoby
Na kolac:
- 100 gramov muky
- 100 gramov nastruhanej mrkvy
- ½ sacku suseneho drozdia
- 2 vajcia
- 100 gramov parmezanu
- 50 ml rastlinneho oleja
- 100 ml pomarancoveho dzusa
- 30 gramov orechov
- Sol, cierne korenie
Na salat:
-1 malu misku Mâche
- 2 pomarance
- 25 gramov orechov
- 3 polievkove lyzice olivoveho oleja
- sol, cierne korenie
Predhrejte ruru na 180°C.
V miske zmiesajte muku a drozdie. Pridajte vajcia, olej, pomarancovy dzus. Osolit a okorenit. Pridajte parmezan a nastruhanu mrkvu, orechy.
Vymastite formu na pecenie a vylejte do nej cesto asi do ¾ vysky.
So stetcom potrite vrch cesta mliekom, aby sa ziskalo pekne zlatisty nadych.
Dajte piect zhruba na 25 minut. Vyklopte z formy a nechajte vychladnut.
Olupte pomarance a nakrajajte ich na kocky. Urobte tak nad miskou, aby ste mohli pouzit stavu.
Pripravte si omacku zmiesanim stavy z pomarancov, olivoveho oleja, soli a cierneho korenia.
Umyte a osuste mâche.
Premiesajte mâche s pomarancami a omackou.
Servirujte s kolacom.