
Najcastejsie nadabime na vyhonky horcice v miesanych salatoch (teda salatoch z viacerych druhov salatovych rastlin ako mâche, roquette, atd.) Horcicne listky rozoznate podla ich horkej chuti.
Listky horcice su zvlnene a kvety su zltej farby.
Horcica je velmi stara rastlina. Do Europy ju priniesli Araby.
Greci, Rimania a Egyptania ju konzumovali ako korenie.
Prve pouzitie horcice bolo lekarske. V 13. storoci sa horcica vyskytovala hlavne ako korenie. Vo forme velmi pikantnej pasty ziskanej trenim horcicnych semienok.
V 14. storoci sa francuzske mesto Dijon stava hlavnym mestom horcice !
V roku 1752, Jean Naigeon, obyvatel Dijonu, mal napad. Nahradit ocot pri vyrobe horcice kyslou hroznovou stavou.
Mimochodom na vyrobu Dijonskej horcice sa od zaciatku 20. storocia pouziva hneda alebo Cinska horcica.
Semienka horcice povodne nie su stiplave. Tuto vlastnost ziskavaju az po fermentacii v octe.
Existuje 93 druhov horcice. Spomenme si aspon tie najznamejsie :
- lucna horcica alebo divoka horcica
- horcica biela
- horcica cierna
- horcica hneda alebo Cinska horcica
- horcica cervena
- horcica zelena
A tu je recept z listkov horcice.
Co potrebujeme ?
- 3 kila horcicnych listkov
- ¼ salky olivoveho oleja
- 2 cibule pokrajane na kocky
- 2 mrkvy nakrajane na kocky
- 1 pokrajanu cervenu papriku
- 1 pokrajanu zltu papriku
- ¼ salky pomleteho zeleru
- 1 polievkovu lyzicu pretlaceneho cesnaku
- 2 litre slepacieho vyvaru
- 3 platky udenej sunky
- 1 kavovu lyzicku susenej bazalky
- 1 kavovu lyzicku suseneho origana
- 1 kavovu lyzicku tymiana
- Sol a cierne korenie
Oddelte od seba horcicne listky a oplachnite ich. V panvici ohrejte olej, pridajte cibulu, mrkvu, paprika, zeler a cesnak. Duste 5 az 8 minut. Pridajte slepaci vyvar, sunku a korenie. Poduste 10 az 15 minut.
Nakoniec pridajte listky horcice a spolu duste este 20 az 25 minut. Staci osolit, okorenit a mozete si pochutit na originalnej prilohe alebo priamo hlavnom jedle.