Uzbecke lahodky priamo v Parizi

Figliar Pierre, nas kamarat, ktory ma odjakziva vztah k Rusku alebo skor k byvalemu URSS (prezyvaneho aj l’OURS) nam pri nasich stretnutiach akosi zabudol spomenut, ze v Parizi existuje uzbecka restauracia. Nastastie svet je maly, priatelov mame na svoj obraz a cez Oliviera a Laetitiu sa k nam informacia dostala. S ocakavanim a vzrusenim typickym pre gurmanov sme sa teda vcera vecer ocitli v restauracii Boukhara.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Zariadena v orientalnom style Uzbekistanu. Velke malovane hlboke taniere povesane po stenach doplnene chumacmi bavlny, babikami z hliny alebo latky v tradicnom kroji, farebne vysivane vesty aj typicke ciapky. Dekoracia ako sa patri na krajinu z centralnej Azie.

Ale cakalo nas menu. Ktore si vybrat ? A hlavne, hned zo zaciatku sme si lamali hlavu, ktory z aperitivov ochutnat. « Kir maison » z bieleho vina a likeru z cukroveho melona ? Vodku s koreninami Boukhara alebo vodku so zazvorom? Kedze nie som fanusik vodky, priklonila som sa ku "Kiru maison". Alain sa nechal zlakat vodkou s koreninami. Laetitia ostala pri paradajkovom dzuse. Babatku by alkohol neprospel.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

« Uz len 4 mesiace, Laetitia, » utesujeme ju.

A Olivier si dal tiez « Kir Maison ».

Potom sme zautocili na vyber jedal. Alain nam, neznalym uzbeckej kuchyne, vedel poradit. V minulosti stravil nemalo casu v Taskente. Veru, aj tam letisko potrebuje kvalitne kontrolne centrum.

Vyber padol na salat Quatre saisons pre mna - salat so syrom Feta, nakladanymi uhorkami, zelenymi marinovanymi paradajkami, grilovanymi paprickami. To vsetko poliate olivovym olejom s jemnou prichutou byliniek.

Olivier si vybral salat Tamerlan s grilovanymi baklazanmi, paradajkami, uhorkami, cibulou, syrom Feta a horskymi bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Alain a Laetitia ako spravni gurmani stavili na kartu Menu Dégustation. Teda mali z kazdeho rozku trosku, doplnene pirozkami z listkoveho cesta plnenymi spenatom alebo jemnym kozim syrom. Pocas sezony tekvic su pirozky plnene tekvicou.

Uz po predjedle sme sa zalizovali a jazyky sa nam nezastavili tak sme vychvalovali uzbecku kuchynu. Chute jednotlivych zloziek sa nestracali, kazda ingredencia si zachovala svoje charakteristiky a spolu to vytvaralo lahodnu harmoniu.

Hlavne jedlo :

Ja som sa vrhla na Vegetariansky mix : Samsa (teda tasticky z listkoveho cesta plnene spenatom a syrom) a Mantis (nieco ako ravioli plnene tiez spenatom alebo syrom).

SkryťVypnúť reklamu

Olivier, ktory nema rad jahnacie a baranie maso, si vybral nieco ako kuraci perkelt. Jemne masko sa akoby samo oddelovalo od kosti a omacka so zemiakmi a mrkvou pridavala jedlu na farbe.

Alain a Laetitia mali zo vsetkeho : Samsa, Mantis, Plov (tradicne uzbecke jedlo, nieco ako rizoto s jahnacim masom, mrkvou, cicerom a bylinkami), Hanoum (uzbecke lasagne varene v pare plnene jahnacim masom, zemiakmi a tekvicou podla sezony) a to vsetko servirovane s omackou Turkestan a horskymi bylinkami.

Jedla su samozrejme doplnene bohatou zeleninovou oblohou.

Mimochodom, pri prezerani a samozrejme vychutnavani si jedal, som si opat uvedomila ako je slovanska kuchyna preplnena vplyvmi z roznych krajin. Pirohy v Polsku aj v Rusku. Rizoto v roznych obdobach taktiez. Plnena paprika sa konzumuje aj v Uzbekistane, volaju to Dolma.

SkryťVypnúť reklamu

A teraz dezert :

Typicky Chak-Chak. Nieco ako burizony nasiaknute medom. Vynikajuce!

Alebo kolac Emira. Podoba sa to na orechovnik alebo strudlu.

Olivier a Laetitia nas pozvali na digestiv. S radostou sme to prijali a tak sme pri popijani neuzbeckeho alkoholu z javoroveho sirupu rozoberali speciality uzbeckej kuchyne a strednej Azie, prerabali svet a analyzovali oblubene filmy. 

Adresa, ktoru vam jednoznacne odporucam:

Restaurant BOUKHARA

37 rue Trévise

75009 Paris

Tel : +33 1 48 24 17 42
(M) Cadet (ligne 7)

Verim, ze zazijete podobny nezabudnutelny gurmansky zazitok ako my.

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,093 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu