reklama

Keď príroda inšpiruje

V kultúrnom centre 104 v Paríži otvorili výnimočnú výstavu. Jedná sa o kolektív súčasných umelcov, ktorí sa nechali inšpirovať prírodou a predkladajú  nám diela na zamyslenie. Videli ste už vtáčiky hrať na elektrickej gitare ? Počuli ste už červotoče pochutnávať si na dreve ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Každé dielo je metaforou a každé z nich ponúka možnosť intelektuálneho alebo fyzického zážitku.

Gu Dexin, čínsky umelec, odsudzuje súčasnú konzumnú spoločnosť, ktorá ničí alebo nechá zhniť nadbytok produkcie po svojom. Piatimi tonami jabĺk predurčených na likvidáciu valcom. Dielo sa volá 2. September 2006. Nepýtajte sa ma prečo…

Obrázok blogu

 

Egypťan Moataz Nasr nás pozýva k I´m Free. Vyjdite schodmi až k slobode a rozprestrite krídla. Každý z nás môže byť slobodným. Pokúsme sa zvečniť našu neustálu túžbu po splynutí so svetom zvierat.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 

Najpopulárnejším dielom je však inštalácia od Céleste Boursier-Mougenot. V dvoch miestnostiach sú usídlené zebričky a inštalované elektrické gitary. Akonáhle si niektorý z drobných « uvravených » vtáčikov sadne na niektorú z gitár, zahrá nám živé a pominuteľné dielo. Celá inštalácia vlastne reaguje na pohyby krídel pestrofarebných zebričiek aj na pohyb návštevníkov. From here to ear stojí za to vidieť a vypočuť si.

Obrázok blogu

 

Christophe Beuregard nám predostiera sériu chladných fotografií na štýl podnikový portrét. Vytvára tak portrét spoločnosti v « klišé », ktorá hľadá ako poprieť vybranú alebo nanútenú výnimočnosť jednotlivcov, z ktorých sa skladá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

 

This Space in Between You and Me sa dotýka zložitej situácie imigrácie. Hema Upadhyay odišla od rodiny v roku 1998 a žije v Bombaji. Nikdy im nenapísala, ale ostáva s rodinou v kontakte po telefóne. Týmto dielom vlastne napísala list, ktorý nikdy nedostanú. List, ktorý sa skladá zo zeme a semiačok, ktoré klíčia smerom k nebu (ilustračný obrázok).  

Obrázok blogu

Woodworms, wood, microphone, sound system, umelec Zimoun ponúka možnosť počuť nepočuteľné. Odhaľuje neustálu prácu červotočov, ktorí hltavo papkajú kus dreva. Vďaka koncertu maličkých umelcov môžeme počuť neustálu prácu prírody.  

Obrázok blogu

Zaujímavým výtvorom od rovnakého autora je 416 prepared dc-motors. Jedná sa o inštaláciu veže z kartónov, ktorá je vo vnútri prázdna. V interiéri je na každom z kartónov pripevnený motorček s kúskom konopného lanka. Pri pohybe lanko udiera o kartón a desiatky laniek tak vytvárajú zvuk podobný kvapkám dažďa dopadajúceho na strechu. Veľmi príjemné počúvanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V centre 104 máte možnosť taktiež obdivovať úžasné dielo od Joany Vasconcelos, A Noiva [The Bride]. Na prvý pohľad ide o obyčajný biely luster vysoký 5 metrov. Avšak, jedná sa o použitie zaujímavého materiálu. Menštruačných tampónov…

Obrázok blogu

Fotografie: www.104.fr

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu