reklama

Som fetišistka

Áno, priznávam sa bez mučenia. Som fetišistka zameraná na knihy. Zbožňujem dotýkať sa ich stránok, cítiť ich vôňu, obraciať ich zo všetkých strán a užívať si vzrušenie z toho, čo sa v nich opäť dočítam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Či už ide o novú knihu, ktorá ešte stále vonia za tlačou alebo starú, ohmatkanú knihu, z ktorej ide vôňa miešajúca prach s papierom… Niekedy dokonca kniha vonia za drevom. Niekedy pripomína jemný, stuchnutý pach stariny. Použitá obálka z kože, stránky, ktoré pri dotyku šuštia a prsty sa po nich kĺžú len s ťažkosťami, to všetko mi prináša rozkoš.

Som závisláčka na knihách. Tých papierových, nie na elektronických čítačkách.  

Musím si zakaždým ku knihe pričuchnúť, hladkať ju a zhltnúť ako lahodnú pochúťku. Filozofické romány, novely, krimi, poézia, sci-fi, hlavne nech sa môžem ponoriť do lákajúcich papierových hlbín slov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som jednou z tých, ktorí v metre vláčia aj tisícstranové knihy a vôbec sa nehanbia postaviť vedľa cestujúcich obrácajúcich stránky na elektronických tabuľkách. Že za papierovú verziu zaplatím viac ? Elektronická verzia mi nikdy nenahradí spojenie s « naozajstnou » papierovou knihou.

Po pohrebe manželovej starkej som si na pamiatku odniesla vzácnu knihu. Edícia zo začiatku devätnásteho storočia, poškodený obal, z ktorého dýchali stopy rúk, zažltnuté stránky čiastočne vypadávajúce zo záhybov materskej obálky. Niesla som si ju domov ako ten najväčší poklad.

Môžete ma považovať za osobu, ktorá nie je otvorená novým technológiám. Pre mňa nikdy tie hlúpe mašinky, ktoré si namýšľajú, že nahradia knihy a umožňujú čítať pomocou dotykovej obrazovky nebudú na úrovni bielych stránok papierových kníh pokrytých drobnými čiernymi písmenkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už len pri pomyslení na kontakt môjho prstu s chladným povrchom čítačky ma obchádzajú zimomriavky.

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu