BIO neznamená len « prírodný », ale je to hlavnesúhrn viacerých záruk. Hocikto nemôže ponúkať výrobky pod týmto označením.V rámci Európskej únie jeveľmi ťažké získať označenie BIO. Veď posúďte sami :
Pre rastlinné výrobky, označenie zaručuje :
- že plodina je kultivovaná bez akýchkoľvek chemických produktov(pesticídy, hnojivá,…)
- že sú na pestovanie používané len zelené hnojivá a že bojproti parazitom a chorobám sa realizuje prírodným spôsobom (výber kultúr,prirodzení predátori,…)
- že spôsob produkcie rešpektuje prírodné zdroje a biodiverzitu(rotácia kultúr,…)
Francúzske normy zachádzajú ešte ďalej. Musí byť dodržanáurčitá vzdialenosť medzi plodinami pestovanými tradičným spôsobom a plodinamiBIO. A hlavne, ak biopoľnohospodár pestuje plodiny na parcele, ktorá nebolapredtým obhospodarovaná spôsobom bio, získava certifikát BIO až po trochrokoch. Po tej dobe je totiž zem považovaná za očistenú od pesticídov achemických hnojív.
Čo sa týka zvierat, označenie zaručuje :
- že krmivo zvierat pochádza z biopoľnohospodárstva a zodpovedáich fyzickým potrebám
- že rasy zvierat sú adaptované prostrediu, v ktorom sú chovanéa že správanie zvierat nie je modifikované
- že zvieratá sú v dobrom zdravotnom stave vďaka prevencii a žemajú k dispozícii priestor zodpovedajúci ich potrebám (miesto, osvetlenie,pastviny,…)
Ak sa jedná o požívatiny (typ ovocný džús…), označeniezaručuje :
- že maximum prísad je prírodného pôvodu a pochádza zbiopoľnohospodárstva
- že preprava je uskutočnená v uzavretých kontajneroch (žiadnemiešanie s inými potravinami)
- že nie sú použité žiadne chemické látky znečisťujúce životnéprostredie alebo látky pochybného pôvodu (nebezpečné konzervačné látky,chemické farbivá…)
Ak je výrobok určený na konzumáciu typu kozmetika, čistiacelátky, označenie zaručuje :
- že maximum prísad je prírodného pôvodu s uprednostnenímbiopoľnohospodárstva
- že nie sú použité žiadne chemické látky znečisťujúce životnéprostredie alebo látky pochybného pôvodu (nebezpečné konzervačné látky,chemické farbivá…)
- že neobsahujú žiadnu prísadu pochádzajúcu z mŕtvych zvierat
- že nebol realizovaný žiaden test na zvieratách
- že obal je recyklovateľný a že substancie sú rozložiteľné vprírode a neznečisťujú životné prostredie
Označenie BIO navyše často zaručuje :
- že ekonomické a sociálne podmienky voči partnerom azamestnancom sú správne (spravodlivá predajná cena, sociálna politika v rámcipodniku)
- že etiketa napomáha informovať spotrebiteľa (detail a menopoužitých prísad plus ich odborné názvy, adresa organizmu certifikácie)
V skratke, označenie BIO vám zaručuje :
- silné zastúpenie prírodných látok
- látky takej kvality, ktorá neznečisťuje životné prostredie
- rozumné využívanie prírodných zdrojov
- rešpekt voči zvieracím druhom a podmienkam ich života
- redukované a zodpovedné používanie chemických produktov
- výskum v oblasti kvality produktu
- uľahčenie recyklácie
- pozornosť voči zdravotným, hygienickým, sociálnym aekonomickým podmienkam faktorov
- priehľadnosť voči spotrebiteľovi
Zaujímavé, že ?
Bio neznamená len jednostrannú metódu, spôsoby produkcie súčasto komplexné a vyžadujú vysokú odbornú a technickú znalosť.
A ako sú na tom Francúzi v konzumácii produktov BIO ?
Vo Francúzsku je hádam najznámejšie označenie AB(Agriculture Biologique), ktoré sa vyskytuje na etiketách.
90% Francúzov hodnotí, že produkty AB prispievajú k udržaniuživotného prostredia.
Zhruba 1 Francúz z dvoch (47%) konzumuje bio produkty aspoňraz do mesiaca a viac 56% Francúzov súhlasí s hodnotami bio.
Produkty AB, nakupujú na 72% vo veľkých a strednýchsupermarketoch, 43% na trhoch, 29% v špecializovaných obchodoch, 22% u malýchobchodníkov a 22% priamo na farme. Väčšina spotrebiteľov produktov AB bývajú v regióne Ile-de-France a vregiónoch po obvode stredozemného mora.