reklama

Ako dopadnú prezidentské voľby?

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa blíži. Predvolebné prieskumy smú zverejniť výsledky do dnešnej polnoci. Zatiaľ vidieť vyrovnaný boj Royal - Sarkozy. Bayrou však príliš nezaostáva a na krk mu dýcha Le Penn.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Kandidáti volajú k "užitočnému" hlasovaniu (vote utile), aleprospešným je samozrejme hlas pre toho ktorého z nich. Nie som si istá,či sú Francúzi natoľko presvedčení voľbou ľavice. Francúzsko je totižskôr orientované pravicovo. A strana socialistov, ktorá sa v týchtovoľbách javí ako výnimočne silná, ma prekvapuje niektorými vyhláseniamialebo činmi, ktoré sú skôr liberálne.

Ako budú reagovať Francúzipred urnami? Tí, ktorí sú zvyknutí voliť ľavicu, budú voliť SegolèneRoyal. Ultraliberálni Francúzi budú voliť Sarkozyho. Ustrašení jedinci,ktorí sú jednoznačne orientovaní pravicovo, sa rozhodnú pre Bayrou.Nakoľko majú strach z toho, čoho je schopný Sarkozy. Indivíduáekologicky angažované budú voliť buď stranu zelených, teda DominiqueVoynet, alebo utraľavicového a radikálneho José Bové. Zástupcoviamyšlienky komunizmu sa zaradia medzi voličov pani Buffet. Ale výsledokmedzi Buffet a extrémnou ľavicou, Olivier Besancenot, bude tesný.Olivier má totiž myšlienky a návrhy veľmi blízke obyčajnému ľudu. Sámnestratil kontakt s realitou. Nevzdal sa práce. Je poštárom a zdieľakaždodenný život ako každý z nás.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kandidátov je 12. EštežeSlovensko je malý štát... Spomenula som hádam tých najvýraznejších.Nie, nebojte sa, nezabudla som na Le Penna. Postrach demokracie! Ten mázatiaľ v prieskumoch medzi 12,5% a 16,5%. Ale netreba zabudnúť na tíchvoličov, ktorí sa ešte nerozhodli. Váhy sa môžu opäť prikloniť nastranu Le Penna.

Bojíme sa opakovania 22. apríla 2002. Ja verím,že Francúzi nie sú natoľko hlúpi, aby zopakovali rovnakú chybu dvakrát.Alebo...

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu