reklama

Paríž z bicykla

Paríž bude mať tiež svoje bicykle. Zaradí sa tak medzi mestá ako Kodaň, Amsterdam alebo dokonca Lyon, kde tento systém funguje a s úspechom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Za názvom Vélib sa skrýva možnosť požičať si bicykel ajazdiť ním hocikde v Paríži. Samozrejme mesto sa angažuje zriadiť viac a viaccyklistických chodníkov. Ináč, si treba dávať pozor na bláznivých vodičov áut aešte pirátskejších motocyklistov… 

Zápisné na rok stojí 29 EUR. Na to vám stačí len vyplniť aodoslať predplatiteľský formulár. Navyše ak máte kartu NAVIGO alebo ImagineR(na mestskú hromadnú dopravu), na prevzatie bicykla na miestach na to určenýchvám stačí prejsť po detektore. 

S kartou Vélib budeme mať možnosť na neobmedzený počet ciestpočas dvanástich mesiacov. Prvých 30 minút každej načatej cesty sú automaticky zdarma.Ak vaša cesta prekročí 30 minút, za prvú polhodinu navyše platíte 1 EUR, 2 EURza druhú polhodinu a 4 EUR po tretej polhodine a viac. Kto má však šancuprekročiť 30 minút cesty, ak parking na bicykle bude na každých 300 metrov ?Ak máte strach, jednoducho prídete na parking, zaregistrujete sa na mašinke apokračujete ďalších 30 minút zadarmo.  Keďže som sa nedávno vrátila z Amsterdamu, poviem vám, život s bicyklomje oveľa veselší. Ak je tomu prispôsobené aj mesto a ľudia sa navzájomrešpektujú, viac ani nie je treba. Dúfam, že Paríž a hlavne Parížania sa stýmto spôsobom dopravy rýchlo zžijú. Niektorí ľudia si totiž nevedia predstaviťživot bez auta. Zmeniť mentalitu národa je ťažké !

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu