
Absinth ma ako kedysi medzi 45° a 90°.
Vyraba sa na baze bylin. Vacsinou zaklad tvoria palina prava, aniz, fenikel, medovka lekarska a yzop.
Ale aj ine rastliny mozu obohatit recept (koriander, mata alebo veronika).
Vyraba sa tromi sposobmi :
- Destilacia
- Maceracia rastlin v alkohole
- Miesanim vytazku z rastlin s alkoholom
Dnes je vo Francuzsku konzumacia absinthu povolena. Existuje vsak limit pre jeho vyrobu. Obsah thujonu nesmie presiahnut 35 mg na liter (nachadza sa v paline pravej a je to psychoaktivna chemicka latka). Tato hranica uplne postacuje a umoznuje vyrobit absinth podobny tomu z 19. storocia.
Ako spravne pit absinth ?
Ak sa chystate miesat pocas vasho vecera rozne druhy alkoholickych napojov, zacnite absinthom. Nebudete mat jazykove bunky podrazdene inymi chutami a lepsie si ho vychutnate.
Tradicne sa absinth nezapaluje.
Aj ked to casto vidime vo filmoch alebo v niektorych baroch, tento sposob je vysledkom marketingu. Objavil sa vraj v rokoch devatdesiatych na ceskoslovenskych diskotekach, aby pritiahol pozornost klientov na tento aperitiv.
Palenie absinthu vsak meni chut tohto alkoholu a absinth straca na arome.
Spravne sa ma absinth pit s cerstvou chladenou vodou a cukrom. Cukor vyvazi horkost absinthu a rozvinie jeho vonu. Je vsak mozne pit urcite druhy absinthu aj bez cukru.
A so spravnym ritualom.
Karafa alebo fontana na absinth nebol vymyslena pre nic za nic. Jej cielom je kvapkat vodu na kocku cukru, polozenu na specialnej absinthovej lyzicke krizom cez pohar, co najpomalsie. Cukor sa tak pomalicky rozpusta a pada do absinthu.
Ak sa cudujete zmene farby po pridani vody, je to sposobene anizom. V anize je totiz esencny olej: anethol. Tento je rozpustny v alkohole, ale nie vo vode.
A este nieco pre tych, ktori si chcu vychutnat absinth doma.
Po otvoreni flase nechajte absinth trosku vyvetrat.