Umenie pit absinth

Absinth je alkohol, s ktorym je spojenych vela otazok. V 19. storoci mal absinth mimoriadny uspech. Avsak casto ho obvinovali z otravy (obsahoval medzi inym methanol) a dokonca aj zo sposobovania sialenstva. V roku 1907 sa uskutocnila v Parizi demonstracia so sloganom “Vsetci za vino, proti absinthu” a v roku 1908 francuzsky senat absinth zakazal. Ako je tomu dnes ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Fontana na absinth
Fontana na absinth 

Absinth ma ako kedysi medzi 45° a 90°.

Vyraba sa na baze bylin. Vacsinou zaklad tvoria palina prava, aniz, fenikel, medovka lekarska a yzop.

Ale aj ine rastliny mozu obohatit recept (koriander, mata alebo veronika).

Vyraba sa tromi sposobmi :

- Destilacia

- Maceracia rastlin v alkohole

- Miesanim vytazku z rastlin s alkoholom

Dnes je vo Francuzsku konzumacia absinthu povolena. Existuje vsak limit pre jeho vyrobu. Obsah thujonu nesmie presiahnut 35 mg na liter (nachadza sa v paline pravej a je to psychoaktivna chemicka latka). Tato hranica uplne postacuje a umoznuje vyrobit absinth podobny tomu z 19. storocia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  

Ako spravne pit absinth ?

Ak sa chystate miesat pocas vasho vecera rozne druhy alkoholickych napojov, zacnite absinthom. Nebudete mat jazykove bunky podrazdene inymi chutami a lepsie si ho vychutnate.

Tradicne sa absinth nezapaluje.

Aj ked to casto vidime vo filmoch alebo v niektorych baroch, tento sposob je vysledkom marketingu. Objavil sa vraj v rokoch devatdesiatych na ceskoslovenskych diskotekach, aby pritiahol pozornost klientov na tento aperitiv.

Palenie absinthu vsak meni chut tohto alkoholu a absinth straca na arome.

Spravne sa ma absinth pit s cerstvou chladenou vodou a cukrom. Cukor vyvazi horkost absinthu a rozvinie jeho vonu. Je vsak mozne pit urcite druhy absinthu aj bez cukru.

SkryťVypnúť reklamu

A so spravnym ritualom.

Karafa alebo fontana na absinth nebol vymyslena pre nic za nic. Jej cielom je kvapkat vodu na kocku cukru, polozenu na specialnej absinthovej lyzicke krizom cez pohar, co najpomalsie. Cukor sa tak pomalicky rozpusta a pada do absinthu.

Ak sa cudujete zmene farby po pridani vody, je to sposobene anizom. V anize je totiz esencny olej: anethol. Tento je rozpustny v alkohole, ale nie vo vode.  

A este nieco pre tych, ktori si chcu vychutnat absinth doma.

Po otvoreni flase nechajte absinth trosku vyvetrat.

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu