reklama

II. ....BATTLE PROMS, no hlavne ako bolo pri Atlantiku v CORNWALL-e

Tak vcera vecer sme boli na pikniku tu v okoli... a bolo to super. Ja som si myslela, ze to bude piknik u niekoho na zahrade a bola som riadne v soku, ked sme prisli do nadherneho parku (ako storeneho na piknik) s nadhernov travou a naozaj starymi stromami... V pozadi bol nadherny zamok, na ktoreho adresu sa Alex vyjadrila, ze je to dom :) cize na Slovensku je to kastiel (dom asi preto, lebo v nom stale byvaju potomkovia nejakych grofov) a na okraji je velkaaaa zahrada, kde majitelia zamku chovaju srnky - obrovske stado srn :) no proste nadhera... A ten piknik, tak to bolo nieco uzasne,asi na styl nasich opekaciek ale vo velkom :) Bolo tam priblizne 1000 ludi, uz ked ste na nich pozreli - typicki anglicania :) Kazdy mal svoju stolicku, obrovske cizmy, dekou prikryte nohy, prsiplaste a vlajku v trave :)

Písmo: A- | A+

V pozadi hral obrovsky orchester - same piesne klasikov - proste velky styl... bolo to uzasne. Steve povedal, ze to ma historicky zaklad, ale bohuzial, nezapamatala som si aky, nieco s Anglicanmi a Francuzmi a spominal aj Hitlera... a hoci historiu milujem, udalosti z obdobia Hitlera su pre mna zatial komplikovanie a nemam cas rozvyjat sa v tomto smere... Cize, preco sa konal tento velky piknik, odpoviem: "Neviem :)))"

Konatelia pikniku boli v historickom obleceni, par historickych vojakov previedlo uzasne vystupenie na konoch, pocas ktoreho hral uz spominany orchester...dalej tu bolo niekolko fantastickych spevakov, dokonca aj z opery a cele sa to ukoncilo perfektnym ohnostrojom za spievania narodnych piesni a mavani vlajok :) proste nadhera... UK vie, ako si ma budovat narodnu hrdost u svojich obcanov :)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

a teraz:

POLZEATH a surfschool v oblasti CORNWALL

Tak cesta tam trvala asi 5 hodin, boli sme stale na dialnici a minali mesta ako Coventry, Birmigham, Bristol, Exeter a ine... Cize bola som tam! :) ale nie, Suzanne mi povedala, ze pojdeme pozriet Lincoln, Cambridge, London, no a Scotland a Brighton budu nase dalsie mesta pre tyzdenne prazdniny...

A co som si vsimla, ked prechadzate cez cele Anglicko, tak stale minate stada krav, oviec alebo koni. Proste v celej Britanii su farmy, mnozstvo kvalitnych fariem. Suzanne mi povedala, ze Anglicko ma dobre farmy a sluzby... A inak, vsetko, co ste poculi o Anglicanoch (ich salka caju velakrat do dna, ich humor, rozpravanie o pocasi, typicke domceky, oblecenie, stravovanie, slusnost, ...vsetko je cista pravda) Anglicania nie su Europania, to viete, ked sa s nimi rozpravate. Oni su v EU iba kvoli ekonomike. Ano, su hrdi na kralovnu, ale nie vela z nich ma rado princeznu Dianu. Su hrdi na Anglicko - myslim si, ze aj maju byt na co... kazda vec je tu do detailov premakana - aj obycana prechadzka so psom. Ale nemozem az tak vsetko zhrnut, to je len moj prvy dojem :))) cize nechytat za slovicka... :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A este jedna vec, co som si vsimla: vobec nemaju okolo ciest billboardy, dokonca aj take velke obchodne domy ako Tesco, ci ine su v obycajnych budovach - typickych pre dany kraj(trochu vacsich domov, to aby kazdy vedel rozlisit, ze toto je ochodny dom) a na vrchu pod strechov je malickym pismom napisany nazov obchodneho domu... ale to len tak na okraj :)

Celu cestu prsalo, vlastne prsalo a bolo zle pocasie cele tyzdenne prazdniny, ale mne to vobec nevadilo, pretoze, tam bolo toho tolko noveho, ze si clovek ani nestihol uvedomit, ze tricka a sukne, co ma v kufri, tak ani nevytiahol... Dokonca mi museli kupit vetrovku, taku typicky anglicku :) obrovsku, s kapucnou a vreckom na daznik... Ale bolo tam uuuuzasne!!!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ked ste videli v casopise modelky v kratuckej sukni a cizmach na zimu a ked ste si pomysleli:"Jej, tak to vyzera super, ale kto bude takto chodit obleceny v lete?" Tak mozete povedat: ANGLICANKY. Je tu dost chladno na cizmy, ale zase nie az tak,aby ste si nemohli obliect minisuknu :)

Stale sme chodili po obchodoch, mesta su tu nadherne historicke :) Boli sme v meste Truro, kde sme navstivili velku katedralu, skoda, ze nemozem dat foto na net... Isli sme malickym trajektom na ostrov, kde sme zase nakupovali... cela rodina rada nakupuje, cize oni nakupuju a ja obdivujem... Vsade lietaju cajky, sedia na lavickach a prechadzaju sa pomedzi ludi. Bola som sice uz asi 7x pri mori, ale iba tu boli cajky tak blizko ludi. Boli sme v blizkosti Bodminu v udoli Camelvalley, ktore je vyznamne svojimi vinohradmi (Suzanne a Steve maju svoj ritual: pohar kvalitneho vino - neviem, mozno aj cela flasa, kazdy vecer :)) a nakoniec sme boli aj na jednom uuuuzasnom mieste:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pencarrow, kde je velky historicky dom, v minulosti obyvany rodinou The Molesworth. Mali sme prednasku v tom dome, bol tam aj princ Charles a este donedavna bol tento dom obyvany potomkami tejto rodiny. Dom obklopovala naaadherna zahrada(s nadhernou fontanou a pavmi)... Vlastne park, kde su asi najstarsie stromy v Anglisku. Proste citila som sa tam ako v Tolkienovom Panovi Prstenov :) Aj sme sa hrali s Alex na hobitov, hoci ja som ju presviedcala, ze s mojou vyskou musim byt elf ale nakoniec som bola Gloch :)

Roserrow, tak tu sme byvali my. Nadherny komplex plny malych domcekov, kde je vsetko: tenisove kutry, plavaren, fitnescentrum, relaxacne centra a golf... Mozno aj viac, ale ja s Alex sme vyuzivali iba kurty a plavaren.

Ale kazdy den sme chodili surfovat!!! A to bolo uzasne. Pri surfovani vobec nezalezi, ake je pocanie, lebo mate na sebe "wetsuit", oblek na surfovanie, ktory udrzi vase telo v teple :) Je dobre, ked chodite do skoly na surfovanie, daju vam tam dobre zaklady... Ta skola, to je vlastne nejaky karavan plny wetsuits(neviem slov. nazov) a surfov, kde sa zapisete, kedy chcete surfovat, v tu hodinu dostanete surfboard a wetsuit, svojho instruktora a 7 spoluziakov a idete na more :) Sranda bola, ze na prvej hodine boli mojimi spoluziakmi 7rocne deti :) alex a ja :) a ja jedina som bola cudzinka, cize vsetci boli so mnou nadseni. Poznala som vsetkych instruktorov za tyzden sa naucila surfovat, sice som stale len zaciatocnicka, ale uz nie som novacik :) Proste SLOVAKIA!!!

Neviem, cim to je, ale zatial ludia, s ktorymi som sa stretla, boli ku mne mne velmi mili. Pripada mi to, ako by tu nestretali vela cuzdincov... som hrda na to, ze som zo Slovenska... Sice jeden si stale mysli, ze sme Czechoslovakia a dalsia, ze sme chudobni, ale je tu super :)

A este ku surfovaniu, tak kazdy den nas fotili (z tej skoly... co som sa dozvedela az v posledny den a bola sranda vidiet sa na tych fotkach... mali by nam ich poslat, tak dufam, ze dojdu,lebo Alex minulorocne fotky neprisli) Inak, ked som prvykrat prisla na plaz, vsade okolo mna boli len ludia, ktori tu prisli surfovat, ziadne opalovanie, ale to bude tym pocasim, vraj ked je slnecno, tak sa Cornwall's coast premeni na typicku turisticku/dovolenkovu plaz, ale surfing je tam stale :)

A co este k celej dovolenke? Ani neviem, bolo toho strasne vela... To, co tu pisem je asi 20 percent zo vsetkeho co som tu zazila. Ale uz som tu rada, lebo ked si porovnam prvy tyzden, kedy som si stale uvedomovala, ze tu budem este dlheeeee dva mesiace, ze vsetci okolo mna rozpravaju po anglicky a moja anglictina nie je taka, aka chcem, aby bola a ze sa mi stale sniva, ze sa zobudim doma a ze vsetko je uplne ine... tak teraz je to uz v pohode. Clovek potrebuje asi tyzden na to, aby sa sklimatizoval. A aj ked je september pre mna velkou neznamou, uz som sa zmierila s tym, ze moju rodinu (a babatko-moj novy surodenec, ktore sa narodi zaciatkom septembra a ja ho uvidim az na Vianoce) a blizkych a ostatnych v najblizsej dobe budem vidiet minimalne a to kvoli mojmu studiu....

Zdenka Lazúrová

Zdenka Lazúrová

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viete, čo najviac miluje pri písaní? To, že nikto nikdy nepochopí, čo za každé jedno slovo naozaj ukryla... Vie to iba ona. A taktiež vie, že sa nikdy naozaj nedozvie, čo ste v jej slovách videli vy. Áno, práve preto rada píše, ale ešte radšej číta :) Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenábicyklujeme EurópouKeĎ na chvíľu zastavím časna pokračovanieO KatarínkeUnited KingdomO iných

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu