reklama

Reakcia spišského biskupa na článok Gleba Chesnokova

Dovoľte mi, aby som vám sprostredkoval reakciu spišského diecézneho biskupa Františka Tondru na článok Gleba Chesnokova. Reakciu prinášam v plnom znení.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (277)

Aké to je – byť šťastný...

Gleb Chesnokovbol študentom Teologického inštitútu TF KU a seminaristom Kňazského seminárabiskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule. Päť rokov jeho filozofickéhoa teologického štúdia financovala Spišská diecéza, na požiadanieMoskovského arcibiskupa. Mal to byť príspevok diecézy pre misie v Rusku.Každý rok pri rozhovore s biskupom tvrdil, že je tu rád a chce byťkňazom. Päť rokov bol Gleb v seminári a bol nešťastný?! Teraz, keďbol zo štúdia pre nepriateľné správanie vylúčený je naozaj šťastný?! Prečoneodišiel sám, keď sa cítil nešťastný celý čas? Neviem na to odpovedať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď však odchádzachce za sebou nechať predstavených pošpinených dohadmi ako ospravedlnenievlastného správania? V rozšafnosti jemu príslovečnej triafa, na všetkýchokolo seba, spôsobom typickým pre sebavedomého a samoľúbeho človekapresvedčeného o svojej dokonalosti. Toto nemožno inak kvalifikovať akoosočovanie, vo svojej podstate veľmi zákerné.

RektorJozef Jarab svojou službou v seminári i na fakulte by si zaslúžilviac vďačnosti a menej zlomyseľného osočovania. To, že musí vyrieknuťrozhodnutie nie je jeho svojvôľou, ale spoločným rozhodnutím všetkých predstavených, podopretéautoritou biskupa. A nikdy toto rozhodnutie neprichádza ako bleskz jasného neba, ale definitívne rozhodnutie prichádza po viacerýchrozhovoroch, ak sa u kandidáta kňazstva neprejavia známky nápravy. CeláGlebova kampaň je zameraná na to, čo si normálny človek najviac cení - dobrémeno a česť. A robí to skoro dokonalým spôsobom, obviní rektora zosmilstva, porušovania celibátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tusa ako biskup Spišskej diecézy musím svojich kňazov, spomínaných v článkuzastať. Neviem, čo všetko a kde všade sa Gleb pohyboval a čopopočúval, ale svojich kňazov pracujúcich v Kňazskom seminári poznám dlhéroky a jeho päť rokov, preto im verím, že svoje kňazstvo žijú naplnoa v celibáte. Zlomyseľné klebety rozširujú obyčajne ľudia malodušnía duševní chudáci, ktorí si tým pestujú svoje ego. Moja obhajoba ohľadomcelibátu sa týka oboch napadnutých kňazov Jozefa Jaraba i Ondreja Borsíka.

Akobymu nebolo dosť, pokračuje ďalej, a vicerektora ekonóma obviňuje z krádeže. Možno len krátkospomeniem, že opravu Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme zvládol dokonale,hlavne za pomoci svojich rodákov z Oravy, ktorí tam pracovali. Kontrolatoku financií bola zabezpečená cez KBS i amerických Slovákov, ktorírekonštrukciu financovali. To, že sa bývalému seminaristovi nepáči dôraz naosobnú zodpovednosť pri užívaní seminárskych veci, je už len jeho problém.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z raduľudí, ktorí mu pomáhali nevynechal ani vicerektora formátoraa špirituálov. Vždy je najväčším víťazstvom človeka, keď premôže sám seba,svoje sebectvo, svoju pohodlnosť ... atď. Ak nás niekto povzbudí, poučí, vedie,mali by sme im byť vďační, ale Gleb použije iróniu a znevažovanie iosočovanie. Čo už ...

Nebol by somprekvapený, keby si na mušku vzal aj laických zamestnancov seminára, odvrátnikov počnúc, až po kuchárky.

Ďakujem,že nepokračoval ďalej, stačilo mu šesť ľudí ..., ktorí stáli v jehoblízkosti, preto aby ho na ceste ku kňazstvu sprevádzali a pomáhali ... .Veľa šťastia Gleb.

František Tondra, spišskýdiecézny biskup

Miroslav Lettrich

Miroslav Lettrich

Bloger 
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  0x

V súčasnosti na tomto mieste nepublikujem. Zoznam autorových rubrík:  Viera a náboženstvoPolitikaNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu