Teraz by som chcela predstaviť tri najtypickejšie čínske sviatky a jedlá. Najprv je zongzi, ktoré se je na Duanwujie (5. dňa 5. mesiaca lunárneho kalendára). Duanwujie je pripomienkou básnika Qu Yuana, ktorý pred dvetisíc rokmi spáchal samovraždu. V ten deň ľudia hádzali varenú ryžu zabalenú v listoch do vody, aby ryby nezožrali básnikovo telo. Samozrejme, teraz už nehádžu a plnku taktiež obohatili o rôzne druhy mäsa a zeleniny.

Druhý je yuebing (mesačný kolač). Je okrúhly a pomerne hrubý. Jeho tvar pripomína mesiac a symbolizuje rodinu pohromade. Jedia ho na sviatok Zhongqiu (Stred jesene). Je to rodinný sviatok, na ktorý by ľudia nemali byť mimo domova, mali by byť u svojich rodičov. Kôrka yuebingu sa robí z cesta podobného listovému s plnkou pečenou v rúre. Plnka je veľmi pestrá, robí sa z mäsa, šunky, plodov mora i sladkostí. Najbežnejšou je plnka s piatimi orieškami a sladkou kašou z červenej fazule.

Posledným a najdôležitějším sviatkom je Chunjie, tzv. čínsky nový rok. Je prvého dňa prvého mesiaca lunárneho kalendára a vtedy sa jedia jiaozi. Najprv z múky zamiesime cesto a potom pripravíme plnku. V plnke môžeme rôzne kombinovať mäso so zeleninou. Pripravené cesto vyvaľkáme na tenkú placku a z nej vykrojíme kolieska s priemerom asi šesť centimetrov. Naplníme jednotlivé koieska plnkou a pritisneme okraje. Tak vzniknú pirôžky, ktoré sa varia vo vode asi pätnásť minút.
Jiaozi obyčajne robí celá rodina spolu v poslednom dni roku a po polnoci ich začínajú jesť. V dnešnej dobe sú ľudia čím ďalej netrpezlivejší, nechcú absolvovať zdĺhavú prácu, často kupujú hotový tovar. Prakticky všetky tradičné jedlá môžeme kúpiť v obchodě. To je síce pohodlné, ale ja si myslím, že akonáhle sa rituál stane súčasťou denného života, stráca svoj zmysel a takto sa sviatky postupne menia na bežné dni.
