reklama

Hoaxy verzus fakty: Mimovládne organizácie pašujú ľudí

Mimovládne organizácie, ktoré prevádzkujú záchranné lode v Stredozemnom mori, vraj pašujú alebo pomáhajú pašovať migrantov. Hoax alebo pravda? Problematiku vysvetľuje Zuzana Števulová, riaditeľka Ligy za ľudské práva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Nie je to pravda. Hoax o tom, že mimovládne organizácie, ktoré prevádzkujú záchranné lode v Stredozemnom mori, pašujú alebo pomáhajú pašovať migrantov, je jeden z najrozšírenejších, ktorý sa šíri sociálnymi sieťami. V skutočnosti však vznikol v prostredí konšpiračnej scény a jeho cieľom je znevážiť prácu týchto organizácií a poškodiť ich dobré meno. Prevádzačstvo a obchodovanie s ľuďmi sú v skutočnosti naozaj trestné činy a Úrad OSN pre drogy a kriminalitu odhaduje, že každoročne táto trestná činnosť páchateľom vynesie medzi 5 až 7 miliardami dolárov. V skutočnosti ale túto trestnú činnosť páchajú organizované skupiny, ktoré kontaktujú migrantov a utečencov už v krajinách ich pôvodu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôkazy o tom, že tieto mimovládne organizácie sú zapojené do pašovania migrantov v Stredozemí neexistujú. Dokonca v Taliansku bolo rozbehnutých niekoľko trestných vyšetrovaní, kde sa prokuratúra snažila preukázať, či sú tieto informácie pravdivé, no zakaždým to skončilo tak, že sa nepodarilo preukázať pašovanie ľudí, ani to, že by mimovládne organizácie, ktoré tieto humanitárne lode prevádzkujú, boli skutočne do tejto trestnej činnosti zapojené.

Aj na Slovensku sa vyskytli informácie o tom, že by údajne slovenské mimovládne organizácie, ktoré sa venujú téme migrácie a utečencov, mali pomáhať pašerákom ľudí. Keď sa však pozrieme na oficiálne štatistiky Úradu hraničnej a cudzineckej polície o tom, kto v skutočnosti je zapojený do prevádzačstva alebo do obchodovania s ľuďmi, zistíme, že v roku 2018 z 99 obvinených ľudí za prevádzačstvo, až 59 bolo slovenských štátnych občanov a 19 Ukrajincov. V prípade obchodovania s ľuďmi bolo obvinených 54 ľudí a až 53 bolo slovenských štátnych občanov. Nie sú to teda mimovládne organizácie, ktoré sú na Slovensku zapojené do tejto trestnej činnosti, ktorá napríklad len minulý rok vyniesla páchateľom viac ako 300 tisíc eur v čistom zisku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôležité je ale povedať, že utečenci sa na prevádzačov obracajú preto, že nemajú možnosť požiadať vo svojej krajine, z ktorej utekajú, o vízum a kúpiť si letenku. Ak by takúto možnosť mali, určite by neplatili tisícky eur prevádzačom za nebezpečnú a život ohrozujúcu cestu cez Stredozemné more, ale požiadali by o vízum a za pár stoviek eur by si kúpili letenku, pomocou ktorej by sa bezpečne dostali na Slovensko alebo do Európy a požiadali by tu o azyl.

Pozrite si vysvetlenie aj v našom videu:

Nezabudnite sa prihlásiť na odber noviniek na náš YouTube kanál: http://bit.ly/HRLchannel

Viac informácií sa dozviete prostredníctvom online kurzu o migrácii v našom e-learningu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto video bolo vytvorené v rámci projektu "Migračný kompas", ktorý realizuje Liga za ľudské práva, o.z. Nenávratný finančný príspevok je poskytnutý z prostriedkov Operačného programu Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.

Liga za ľudské práva

Liga za ľudské práva

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  38x

Liga za ľudské práva je občianske združenie, ktoré podporuje utečencov a cudzincov žijúcich na Slovensku. Zasadzujeme sa za transparentnú, dôstojnú a zodpovednú migračnú, azylovú a integračnú politiku a snažíme sa posilňovať postavenie samotných cudzincov a utečencov. Dôverujeme v silu rôznorodej spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  AktuálneRozhovoryNáš tímHoaxy vs faktyPodcast Migračný kompas

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu