reklama

Zlaté mlčanie Roberta Fica

Stará múdrosť hovorí, že mlčať je zlato. Túto múdrosť vyznáva aj Robert Fico a pre finančnú skupinu Penta má jeho mlčanie cenu zlata. Dokazuje to premiérov plán zoštátniť súkromné zdravotné poisťovne. Vrátane poisťovne Dôvera, ktorej akcionárom (z Penty) chce expresne rýchlo poslať okolo 400 miliónov eur. To by mala byť údajne hodnota necelých 1,5 milióna poistencov, ktorí práve Dôvere odvádzajú zdravotné odvody.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Rád by som upozornil na možnosť, ktorá by bola pri zoštátnení poisťovní pre občanov výhodnejšia. Má to však jeden háčik. Pre Pentu by bola táto možnosť extrémne nevýhodná. A tak nečudo, že premiér o nej mlčí a že ju odmieta. Týka sa vystúpenia občanov z poisťovne Dôvera. Hoci osobne som zástancom konkurencie na trhu poistenia, ak už je vládna moc rozhodnutá súkromné poisťovne zoštátniť, mala by to urobiť tak, aby ušetrila peniaze daňových poplatníkov.

Ak Fico nechce vyplatiť Pentu, nech urobí iba to, čo plánuje urobiť v oblasti dôchodkového poistenia. Kým pri otvorení druhého dôchodkového piliera spúšťa kampaň za prestup do štátnej poisťovne, rovnakej kampani v zdravotnom poistení za prestup zo súkromných do štátnej ZP sa vyhýba ako „koza nožu".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravotné a dôchodkové poistenie má pritom mnoho vecí spoločných, okrem iného sú napríklad obe zo zákona povinné. V oboch sú okrem štátnych aj súkromné poisťovne. A obe by Fico najradšej zoštátnil.

Uvediem len dva citáty. 
„Ak sa rozhodneme otvoriť druhý pilier, tak to bude spojené s príslušnou kampaňou," vyhlásil Robert Fico v apríli 2012. A stanovisko ministerstva zdravotníctva z augusta 2012: „MZ nebude robiť žiadne antikampane... proti súkromným zdravotným poisťovniam." 
Kým pri dôchodkovom poistení teda Robert Fico spúšťa kampaň za „prestup" do štátnej poisťovne, v zdravotnom poistení takúto možnosť odmieta. Prečo? Odpoveď je veľmi jednoduchá - ak by totiž svojou kampaňou spôsobili väčší presun poistencov do štátnej zdravotnej poisťovne, zásadne by znížili hodnotu už aj tak výrazne zadlženej súkromnej poisťovne Dôvera. V krajnom prípade by celá kúpa stratila zmysel, a prísť o niekoľko stoviek miliónov eur by sa Pente určite vôbec nepáčilo.

Daniel Lipšic

Daniel Lipšic

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Predseda hnutia NOVA. Právnik, poslanec NR SR, bývalý minister vnútra SR (2010-2012), bývalý minister spravodlivosti SR (2002-2006). Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradenépolitika

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu