reklama

Moja odpoveď na úplatky v zdravotníctve

Na margo mediálnej manipulácie Barbory Demešovej z TV Markíza Po znásilnení všeobecný lekár obhajuje úplatky dostávam mnohé prajné e-maily. Ďakujem za vyjadrenie vášho pochopenia a podpory. Z vecného hľadiska otázka: Už Ste dali niekedy svojmu všeobecnému lekárovi úplatok? Čo Vás k tomu motivovalo? Nakoniec mňa by to prekvapilo, keďže ani mne za moju 30 ročnú kariéru všeobecného lekára ešte nikto úplatok neponúkol. Prezraďte, čo vlastne, akú službu, by Ste mohli za úplatok od všeobecného lekára získať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (237)

Dostupnosť siete všeobecných lekárov sa ešte reformátorom nepodarilo poškodiť a podľa prieskumov máme stále vašu vysokú dôveru. Všeobecní lekári a pacienti sú stále v komunitách dlhoroční partneri.

 1. Teraz stále viac upozorňujem, že v systéme riadenom MZSR sa presmeruje každoročne 2 mld Euro z odvodov od pacientov neefektívnymi nákupmi zdravotnej starostlivosti a vybavenia nemocníc zdravotnými poisťovňami a organizáciami v gescii MZSR. 
 2. Potom to vedie k nedostatku finančných zdrojov, čo je hlavná príčina zhoršovania kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. 
 3. K slovu sa dostáva TV Markíza, ktorá vyrobí mediálnu manipuláciu, ktorá podsúva divákovi fakt, že ja obhajujem a beriem úplatky.

Ako to vlastne zostrihala Barbora Demešová ten šot? Pacienti u mňa platia aj obrazmi? To je ale dobrý vtip. Ide jej skutočne o dobrú vec?

Otázky a moje odpovede na zamyslenie pre lekárov aj pacientov:

1. Je podľa Vás branie úplatkov v zdravotníctve bežné alebo výnimočné?
Podľa môjho názoru je táto naša spoločnosť organizovaná na princípoch morálneho rozkladu. Okrem iného jeden z jej hlavných princípov je princíp dvojitej morálky. Napriek tomu, že celá sa riadi svätými trhovými princípmi, po lekároch sa stále vyžaduje aby dodržiavali morálny kódex budovateľov komunizmu. Myslím si, že táto dvojtvárnosť dnes nemusí vyhovovať každému. V spoločnosti kde sa legálne každoročne zo zdravotníctva presmeruje cez neefektivitu v nákupe služieb a vybavenia nemocníc viac ako 2 mld Euro z odvodov pacientov, tak tieto peniaze potom pacientom každý rok chýbajú. Je potom logické, že keď sa pacienti v takomto nedofinancovanom systéme cítia právom v ohrození, tak sa usilujú zaplatiť si svojho lekára priamo bez medzičlánku poisťovní.

2. Je branie úplatkov niečim ospravedlniteľné?
Lekári nie sú iniciátormi ani organizátormi tohto systému, ale sú spolu s pacientmi jeho obeťou. Ospravedlňovať by sa mali podľa môjho názoru politici, ktorí toto všetko svojim pacientom a lekárom spôsobujú.

3. Čo je a čo nie je vlastne úplatok?
Buďme realistami a preto by som sa skôr opýtal: Je dnes úplatok pozitívum alebo negatívum? V dnešnom slovenskom zdravotníctve, kedy klasický úplatok častokrát doslova zachraňuje životy by som bol pri jeho hodnotení aj z morálneho hľadiska opatrný.
Ľudia si radi priplatia, ale potom chcú dostať maximálne možnú kvalitu aj v tej dnešnej biede. “Oklam ma na cene ale nie na kvalite.” To je častokrát ich apel na svedomie lekára. Bohužiaľ až sem sa dnes posunula morálka aj v zdravotníctve. Ale je to vždy lepšie než keby pacienti a ich rodiny nemali mať už žiadnu možnosť.

4. Prečo niektorí ľudia majú smolu?
Pokiaľ si ľudia sami nezačnú strážiť čo sa deje s ich odvodmi v zdravotných poisťovniach tak bohužiaľ majú smolu a to hlavne tí chudobní odkázaní iba na zdravotný systém financovaný cez zdravotné poisťovne.

Táto informácia by mala byť pre čitateľov môjho blogu strategická.
Je najvyšší čas s tým niečo urobiť!

Peter Lipták
pešiak medicíny 

Súvisiace články:
1. Brať zdravie? Skiaď to právo? Či ste ho vy dali?
2. Úplatky ako búrka v šerbli.
3. Nie úplatky ale príspevky
4. Úplatky v zdravotníctve tvrdá pravda alebo stigmatizácia? 
5. Pohrebníctvo zdravotníctva 
6. Ročne prijmem dary tak za 5 tisíc Eur 

Peter Lipták

Peter Lipták

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Vidím následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.A trpezlivo píšem bloky... Zoznam autorových rubrík:  RozprávkyNázoryEkonomika zdravotníctvaFotozamysleniaBáječnéZmenyPrevenciaZdravotné problémyHrozby

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu