reklama

Mladé hviezdy 2. časť - Serie A

V druhej časti seriálu o najlepších mladých futbalistoch s ročníkom narodenia 1988 alebo 1989 som sa zameral na taliansku Serie A.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Pato v kanárikovom drese brazílskej reprezentácie
Pato v kanárikovom drese brazílskej reprezentácie (zdroj: sportsillustrated.cnn.com)

Presadiť sa v talianskej lige je pre mladého futbalistu nesmierne ťažké. Všetky mužstvá zakladajú svoju hru na prepracovanej defenzívnej taktike, pri ktorej sa opierajú o skúsených veteránov.

Ak futbalista dosiahne tridsať rokov, vo väčšine futbalového sveta je už na odpis alebo prinajmenšom neperspektívny. V Taliansku to neplatí. Pokojne tu nájdete hráčov, ktorí poriadne nepamätajú už ani tú tridsiatku (Favalli, Zanetti, Nedvěd, Doni...) a patria stále k oporám svojich klubov. Dlhovekosť futbalistov obliekajúcich dresy talianskych klubov je veľkou záhadou, ale napriek týmto okolnostiam aj tu nájdeme niekoľko veľkých vychádzajúcich hviezd. Je paradoxné, že najväčšia z nich oblieka dres Rossoneri, čiže AC Miláno, klubu, ktorý má asi najvyšší vekový priemer zo všetko klubov Lega Calcio. A jeho spoluhráčom je o 21 rokov(!) starší legendárny Paolo Maldini.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Pato (1989, AC Miláno, cena hráča podľa transfermarkt.de 22.500.000 EUR) - vlastným menom Alexandre Rodrigues da Silva (prezývka Pato znamená v portugalčine kačica) je najväčšou vychádzajúcou hviezdou brazílskeho futbalu. Predstaviteľov milánskeho veľkoklubu upútal v drese klubu z Porto Alegre Internacional, kde v 10 zápasoch vsietil 6 gólov. Okamžite po debute v červeno-čiernom drese Milána sa stal miláčikom publika a strelcom dôležitých gólov. Pato je typickým predstaviteľom brazílskeho futbalu. Rýchly, s fantastickou technikou a čuchom na góly. V tejto sezóne sa tréner Carlo Ancelotti spolieha najmä na brazílsku spoluprácu tria Kaka, Ronaldinho, Pato, ktorá sa postarala o 60% gólov AC. A najlepším strelcom je so 14 gólmi práve najmladší - kačka z mesta Pato Branco...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Stevan Jovetič (1989, AC Fiorentina, 8.000.000 EUR) - na druhom mieste sa umiestnila veľká nádej fialiek, 19-ročný reprezentant Čiernej Hory Stevan Jovetič. Jovetič patril v minulej sezónne k najväčším hviezdam srbskej SuperLigy, keď z postu špílmachra nastrieľal v drese Partizanu Belehrad 11 gólov, čo mu vynieslo kapitánsku pásku. Jovetič má úžasné futbalové cítenie a je výborným strelcom, čo potvrdil aj v reprezentačnom drese, kde v 7 zápasoch strelil 4 góly. Svoj prvý hetrik vsietil už ako 17-ročný a to dokonca v Pohári UEFA. V drese Fiorentiny zatiaľ strelecky mlčí, ale je len otázkou času, kedy sa tento dlhovlasý záložník stane jednou z hviezd Serie A.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Simon Kjaer (1989, US Palermo, 3.000.000 EUR) - prvým defenzívnym hráčom v rebríčku je dánsky stopér z Palerma Simon Kjaer. Vydarená sezóna 2007-2008 v drese Midtjyllandu a honor dánskeho talentu roka mu priniesla prestup do jednej z najkvalitnejších líg na svete. Z viacerých ponúk najlepších európskych klubov si Kjaer vybral Palermo a zdá sa, že urobil dobre. Postupne sa presadil do základnej zostavy a záujem veľkoklubov sa ešte zväčšil. Neoficiálne sa o neho zaujímajú Chelsea Londýn, FC Liverpool i Real Madrid. Snom dánskych priaznivcov je stopérska dvojica Agger-Kjaer, ktorá vyzerá veľmi reálne. Či už v drese The Reds alebo madridských pusiniek...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Mauricio Isla (1988, Udinese Calcio, 4.000.000) - 4. a 5. miesto patria dvom čílskym reprezentantom z Udinese. Prvým je stredový záložník Isla. Po tom, ako v minulej sezóne Isla nazrel do zostavy zebier, v tejto sezóne je pevnou súčasťou a motorom stredu poľa a spolu s Gökhanom Inlerom a Gaetanom D´Agostinim tvoria jednu z najkvalitnejších záložných formácií na Apeninskom polostrove.

5. Alexis Sanchez (1988, Udinese Calcio, 3.800.000 EUR) - je druhou mladou čílskou hviezdou v drese Udinese. Alexis strávil veľkú časť svojej kariéry na hosťovaniach v mužstvách Colo-Colo a River Plate, kde potvrdzoval svoj talent a preto dostal v tejto sezóne príležitosť aj vo svojom materskom klube. „Zázračný chlapec", ako znie jeho prezývka, sa za dôveru odvďačuje výbornými výkonmi a ukazuje, že je pre zebry dobrou investíciou.

6. Takajuki Morimoto (1988, Catania, 1.500.000 EUR) - trošku exotickým zjavom v rebríčku je istotne útočník útočník sicílskeho klubu. Morimoto patrí k malej skupinke ázijských futbalistov, ktorí sa rozhodli skúsiť šťastie v Európe. Morimoto debutoval v J-League už ako pätnásťročný a hneď v prvej sezóne sa stal najlepším mladým hráčom. Do svojich osemnástich narodenín stihol v Japonsku odohrať takmer 50 zápasov medzi seniormi. Po prestupe do Catanie sa z neho stal žolík trénera Waltera Zengu, ktorý sa čoraz viac tlačí do základnej zostavy. So štyrmi gólmi je Morimoto tretím najlepším strelcom Catanie a záujem o jeho služby už deklarovali popredné anglické kluby ako Everton, či Manchester City.

7. Antonino Barilla (1988, Reggina, 750.000 EUR) - Barilla je prvým talianskym zástupcom medzi mladými hviezdami Serie A. Mladý záložník sa veľmi dobre rozohral na hosťovaní v minulej sezóne v druholigovej Ravenne a po návrate do mužstva z Kalábrie je spoluhráč nášho Matej Krajčíka spolu s Edgarom Barrettom, či Carlosom Carmonom súčasťou veľmi talentovanej stredovej formácie Regginy.

8. Lorenzo De Silvestri (1988, Lazio Rím, 3.200.000 EUR) - prevahu defenzívy v talianskej lige potvrdzujú aj posledné priečky môjho rebríčka, kde sa umiestnili výlučne defenzívni hráči. Na ôsmej priečke je to taliansky reprezentant do 21 rokov De Silvestri. Rímsky rodák patrí k nástupcom mladej generácie talianskych futbalistov. De Silvestri patrí k defenzívnym univerzálom a aj keď jeho rozlet v drese Lazio poznačilo zranenie, stále patrí k najväčším nádejam Biancocelesti.

9. Sokratis Papastathopoulos (1988, CFC Janov, 3.000.000 EUR) - grécky reprezentačný obranca s ťažko vysloviteľným menom Papastathopoulos je odchovancom aténskeho AEK. Sokratis je nazývaný aj gréckym Tony Adamsom, ale našťastie len pre podobný štýl hry. Aj keď Adams bol fantastickým obrancom, Papastathopoulos má v sebe predpoklady, aby sa mu minimálne vyrovnal.

10. Angelo Ogbonna (1988, FC Turín, 900.000 EUR) - desiatu a tým pádom poslednú priečku v rebríčku obsadil tento taliansky obranca nigérijského pôvodu. Ogbonna v tejto sezóne hlavne zaskakuje za skúsenejších stopérov Nataliho či Di Loreta, ale v budúcnosti by sa tento 190-centimetrový obranca mal stať na dlhé roky oporou v defenzívnych radoch FC.

LoBo

Michal Lobodáš

Michal Lobodáš

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Športový fanatik, ktorého zaujíma všetko, čo sa týka futbalu a hokeja, ale miluje aj kvalitnú hudbu a filmy. Zoznam autorových rubrík:  HudbaFilmyHokejFutbalOstatnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu