reklama

Sú známi finalisti Ceny Fantázie 2013

Toto leto sa pre mňa osobne malo silne fantastický nádych. Bol som totiž v porote Ceny Fantázie 2013. Včera sa moje povinnosti (až na jednu milú, o tom na záver) prakticky skončili na vyhlásení finalistov súťaže. Ďalej to už budú mať v rukách čitatelia na SME.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Cena Fantázie je už tradičná a na Slovensku určite prestížna literárna súťaž pre poviedky žánrov sci-fi, fantasy a horor. Ako som sa do poroty dostal, čo to znamenalo a ako som postupne čítal a rozhodoval, to si môžete (ale nemusíte) prečítať v seriáli, ktorý som na túto tému súkromne písal počas leta:

Ako som už spomínal v perexe, včera večer sa konalo vyhlásenie finalistov (môžete sa zahrať na detektívov a nájsť ma na fotkách). Bola to fajn akcia, na ktorej sa zišlo pomerne dosť ľudí, hlavne autorov zvedavých na svoje umiestnenie a to, či sa im podarilo dostať medzi finalistov. Nejde len o finále samotnej Ceny Fantázie, ale aj o tri žánrové ceny a Cenu Bibliotéky (na Bibliotéke sa budú v novembri vyhlasovať víťazi).

Tie chvíle pred prezradením finalistov som si užíval. Z rôznych súťaží dobre viem, aké to je, sedieť v publiku a čakať, či medzi najlepšími padne moje meno. Čo si tak spomínam, mám za sebou súťaže matematické, skladateľské, spevácke a literárne (a ešte ktovie aké iné, ktoré mi teraz neprídu na um) a už veľakrát sa moje meno ozvalo aj neozvalo. Tentoraz sa ozvať nemohlo, bol som na druhej strane a ... bola to vcelku pohoda. Naopak som mohol sledovať napäté tváre a potom s chuťou zatlieskať vyhláseným bez akejkoľvek štipky závisti.

Tým sa dostávam k vyhláseným poviedkam samotným. Ako člen poroty by som sa zatiaľ nemal vyjadrovať ku konkrétnym finálovým poviedkam, tie si budú môcť čitatelia kultura.sme.sk priamo prečitať a hlasovať za ne. Všeobecne môžem povedať, podobne ako včera na vyhlásení, že štyri z nich patrili k mojej špičke (udelil som im 2x 10 bodov z 10 možných a 2x 9 bodov) a len jedna patrila podľa mňa k dobrým. Ostatne, väčšina včerajších prítomných, ktorí mali možnosť si poviedky prečítať, teda porotcovia hlavnej, žánrových a pridružených cien, sa zhodla na tom, že tento ročník súťaže bol veľmi silný. Jozef Girovský dokonca naznačil, že Cena Fantázie sa tento rok viac než vyrovnala Cene Karla Čapka.

Dovolím si však pár poznámok k ostatným poviedkam, ktoré sú medzi finalistami dvoch vedľajších cien. Z Ceny Bibliotéky ma rozhodne zaujala Helena, ktorá bola primerane krátka (na rozdiel od mnohých iných diel, kde autori zabudli na Kingovo "Škrtať, škrtať, škrtať!") a pritom s dobrou pointou. Prométeus mal dobrú myšlienku a dokonca aj výrazné morálne posolstvo, ale niektoré autorove rozhodnutia ma neuspokojili. Chápem však, že sa mnohým ľuďom môže páčiť.

Pokiaľ ide o cenu pre najlepšiu fantasy, v podstate všetky uvedené poviedky majú relatívne vysokú kvalitu a v predchádajúcich ročníkoch Ceny Fantázie by sa možno bývali mohli dostať aj do hlavného finále. No, víla Striebrenka možno nie, lebo práve to je poviedka, o ktorej sa veľa diskutovalo , či smie byť alebo nie. Hadie zuby a Starec a dieťa majú svojho druhu detektívny charakter, v oboch prípadoch vsadený do špecifického prostredia. Je dobre, že sa už píše dobrá fantasy so slovanskou tematikou a kvalitný nápad, pokiaľ ide o včlenenie mágie do bežného života, to sa tiež cení. Nakoniec ako ďalší porotcovia by som rozhodne nepovedal, že Hranice vytvorilo dievča ešte v prvej polovici tínedžerstva (nie je v nich nič neprístojné, len dosť pokročilé).

Mimochodom, Cena Fantázie je ako literárna súťaž nezvyčajne transparentná, ako poznamenal jeden z porotcov. Po oficiálnom programe sa totiž porotcovia odobrali do "lóže" a v nej prítomným záujemcom prezradili svoje bodovanie ich poviedok, prípadne aj s konkrétnymi postrehmi. Bolo príjemné potešiť tých, ktorým sme dali bodov viac, chcelo trochu statočnosti čeliť pohľadom a slovám tých, ktorí bodov dostali menej.

A teraz čo? Tri veci.

1. Už čoskoro na kultura.sme.sk finálové poviedky, som veľmi zvedavý, čo na ne povie širšia verejnosť.

2. Na veľtrhu Bibliotéka v novembri vyhlásenie víťazov, to bude zas napätia (aj pre mňa).

3. Musím sa nejako vyrovnať s označením, ktoré pri mojom predstavení použil organizátor: vraj som publicista. Má to istú logiku, publikujem, tak som publicista. Nie som už náhodou aj novinár , hm?




Juraj Lörinc

Juraj Lörinc

Bloger 
  • Počet článkov:  1 140
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Slovák s maďarským menom narodený ešte za starých čias v Čechách.Na internete známy ako Ruziklan.GM FIDE v šachovej skladbe od roku 2019. Zoznam autorových rubrík:  AudioCestovanieEtudyFikcie a paródieInšpirované FeynmanomJozef MakKnihyKompozičný šachKresby, grafikaMôj životÚvahyVýbery, zoznamyZaujímavosti

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu