reklama

Dajú sa záhady vysvetliť?

Úvahy nad knihou: PÚČEKOVÁ Katarína: SI MÔJ SEN. Druhá časť série Kto som? Bratislava: Art Floyd, 2021

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Obrázok blogu

Pokojne plynúce dni hlavnej protagonistky príbehu Dominiky naruší nečakané zjavenie sa plyšovej hračky Zaja, ktorá v nej vyvolá spomienky na nepríjemnú udalosť z minulosti. Znamením strateného, a znovu objaveného, je naznačená tajomná zápletka príbehu, ktorú ozvláštňuje vstup ďalšieho protagonistu, kamaráta Raya. Autorská stratégia, založená na rozprávaní o osudoch týchto hlavných hrdinov, je postavená na ich prelínaní v po sebe nadväzujúcich kapitolách. Postavy sa dostávajú do iného sveta, v ktorom sa snažia dopátrať príčiny tajomnej záhady.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dej je založený na fiktívnom príbehu, v ktorom majú postavy ako reálne, tak aj magické schopnosti a vlastnosti vymykajúce sa normálnym, bežným okolnostiam. Mieša sa v ňom neznáme, neskutočné, divné s reálnosťou. Percipient počas čítania textu váha medzi prirodzeným a nadprirodzeným vysvetlením sujetového diania. Fantázia, ktorá sa odohráva v skutočnom svete, obsahuje neočakávané magické prvky, paranormálne javy, ktoré šokujú postavy a nevedia sa s nimi vyrovnať. Autorka vykresľuje charaktery týchto postáv na pozadí nevysvetliteľných, nadprirodzených úkazov.

Nočné mory. Rozhovor s Diom. Martinova dohoda. Všetko viedlo sem - ku chvíli, ktorá mala rozhodnúť, či urobila chybu a zaplatí za to, alebo získajú spojenca a pomoc v boji proti falošnému Rayovi. Napočítala dva nádychy, kým s privretými očami rýchlo vysypala prach na Zaja, aby nemohla pochybovať. Jeden pre ňu. Jeden pre Raya.

Obrázok blogu

Hrdinka Dominika komunikuje s priateľom Rayom a ostatnými kamarátmi, ktorí vyvolávajú jej hlbší záujem o tajomstvo, o podstate tajomna. S tajomnom sa však musí vyrovnávať sama, aby dej mohol pokračovať. Snaží sa dospieť k názoru, že udalosti, ktorých je svedkom sa dajú logicky vysvetliť, a to, čo ju sužuje, sú len zlé sny, z ktorých sa vždy prebudí. Skúša sa s týmito zážitkami vyrovnať, napriek tomu, že cíti úzkosť a strach. Nachádza sa v reálnom svete, ale dostáva sa do vplyvu tajomna a týmto javom je opätovne konfrontovaná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Motívy tajomstiev a záhad menia situácie, posúvajú dej v čase a ovplyvňujú konanie postáv. Naznačujú psychický stav postáv, ktorých vnútorné myšlienky sú v knihe zdôraznené kurzívou. Autorka ich dopĺňa zobrazením vzťahových problémov medzi členmi rodiny, ktoré nie sú ideálne, medzi priateľmi, kde to občas tiež škrípe, aj pohľadom na ľudské hodnoty a prežívanie emócií v najrozličnejších situáciách.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Art Floyd :)

https://www.vydaf.sk/#

 

 

Ľubica Hroncová

Ľubica Hroncová

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom. (Charles William Eliot)<div class="LI-profile-badge" data-version="v1" data-size="medium" data-locale="cs_CZ" data-type="vertical" data-theme="dark" data-vanity="lulu-lubica-b2016360"><a class="LI-simple-link" href='https://sk.linkedin.com/in/lulu-lubica-b2016360?trk=profile-badge'>Lulu Lubica</a></div> Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu