reklama

V tejto krajine majú policajti kolty prekliate nízko

V júni 2013 polícia strieľala na auto, v ktorom sa viezli štyria študenti VŠ len preto, že si ho pomýlila. Auto totiž pred siedmimi rokmi vlastnil človek, ktorý bol práve podozrivý z vraždy. Medzitým síce dvakrát zmenilo majiteľa, ale policajti si to akosi nevšimli. To bola základná hrubá chyba polície. Celú akciu však naďalej sprevádzalo množstvo pochybení - zmätočné pokyny zasahujúcich policajtov, neoprávnené nasadenie pút, doslova šikanovanie a ponižovanie mladých ľudí zo stany policajtov, ovplyvňovanie následnej kontroly a podobne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Zasahujúci diaľniční policajti spravili ďalšiu chybu. Po zastavení predmetného vozidla jeden z policajtov ľavou rukou dával pokyny tak nešikovne, že niektorí vodiči na diaľnici si mysleli, že majú zastaviť, niektorí, že majú ísť ďalej. A on sám tvrdí, že to bol zároveň aj pokyn, aby auto so študentmi, ktoré zastavil, na diaľnici cúvalo smerom k nemu. Dokonalý zmätok.

Chaotickosť vyplynula aj z videozáznamu, ktorý bol k dispozícii. Pracovník inšpekcie MV popísal pokyny zasahujúceho policajta na diaľnici diametrálne odlišne ako samotný zasahujúci policajt vo svojej výpovedi. Študent, sediaci za volantom, ktorý pokyny pochopil v zmysle, že môže odísť a zľahka sa aj pohol, mal smolu - dostal do auta okamžite dve rany a len zázrakom on alebo niekto iný zo štvorčlennej posádky nezomrel. Jedna zo striel uviazla v bezpečnostnej výstuhe zadných dverí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A potom sa diali veci. Napriek tomu, že policajti veľmi rýchlo zistili, že prišlo k omylu, trápili vystresovaných študentov na diaľnici 3 hodiny. Študenti si vyskúšali putá, ležanie na zemi tak, že im okolo hláv uháňali vo veľkej rýchlosti okoloidúce autá a ohrozovali ich na živote. Nesmeli sa obliecť (boli len naľahko oblečení a vonku pršalo), nesmeli sa ísť zohriať do auta. Dostávali duchaplné odporúčania typu: „Ak vám je zima, zadrepujte si".

Vrcholom šikanovania boli dve udalosti. Jediná žena posádky potrebovala ísť na WC. Policajti po počiatočnej úvahe odviezť ju na blízku benzínovú pumpu rozhodli, že lepšie bude, keď dievča urobí malú potrebu v blízkych kríkoch. Asistovali jej pritom dvaja policajti, ktorých musela požiadať, aby sa otočili a robili jej clonu, lebo všade naokolo sa to hemžilo ďalšími policajtmi - mužmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po rozhodnutí policajtov o transportovaní študentov na policajnú stanicu do obce Brodské prítomná policajtka nariadila študentke vyzliecť sa v policajnom vozidle donaha, lebo vraj treba spraviť bezpečnostnú prehliadku. Podotýkam, že to bolo v čase, keď už všetci dávno vedeli, že ide o omyl a že ani jedna z osôb, tvoriacich posádku vozidla, nie je hľadanou osobou. Navyše, polícia hľadala ozbrojeného staršieho muža a bezpečnostná prehliadka mala byť vykonaná len jedinej osobe posádky - ženského pohlavia. Ostatným trom členom posádky - mužom, bezpečnostná prehliadka vykonaná nebola.

Dievča namietalo, že do vozidla vidieť zvonka cez predné sklá, kde sa pohybujú muži a žiadala zacloniť predné sklo nejakým závesom. Policajtka to podľa výpovede študentky odmietla. Až po vyzlečení sa do spodnej bielizne jej príslušníčka Policajného zboru povedala, že ďalej sa vyzliekať nemusí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Následne začali policajti každého člena posádky zvlášť prevážať na policajnú stanicu v Brodskom. Po výpovedi boli študenti konečne prepustení.

Po tomto bezprecedentnom incidente prostredníctvom svojho právneho zástupcu podali trestné oznámenie. Keďže bolo vyšetrovateľom odmietnuté, podali sťažnosť na Sekciu kontroly a inšpekčnej služby MV SR. Tá odobrala spis, tvoriaci 18 strán spolu s videozáznamom, od polície v Senci, ktorá sa prípadom zaoberala. Po tom, ako inšpekcia použila videozáznam pre svoje potreby, nevrátila ho do Senca, ale na Krajské riaditeľstvo v Bratislave. Tam bol videozáznam, kľúčový dôkaz, komisionálne zničený. Tak polícia znemožnila potvrdenie alebo vyvrátenie verzií jednej alebo druhej strany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zo spisového materiálu malo vyplynúť, že policajtka vypovedala v tom zmysle, že dievča bolo v čase, keď malo žiadať o možnosť ísť na malú potrebu, pomočené, a preto si samo od seba dalo dole krátke nohavice. Vraj preto, lebo jej nešli pri prehliadke vyvrátiť vrecká, keďže ich mala mokré. Z relácie TV JOJ, na ktorej boli zábery po predmetnom zásahu, je však vidieť, že dievča malo krátke nohavice suché. Logická je aj otázka, ako sa môže osoba ženského pohlavia pomočiť tak, že má mokré vrecká na nohaviciach a tieto sa nedajú vyvrátiť, ako to tvrdila policajtka vo svojom vyjadrení. Navyše, policajtka nadiktovala do zápisnice skutočnosť, že dievča malo v bunde dva prezervatívy. To, že malo pri sebe aj iné veci, sa do zápisu nedostalo. A ani to, že bunda nebola jej, ale ju mala požičanú od niektorého z chlapcov.

Dôležité však bolo dievča zastrašiť a ponížiť. Zmienka o prezervatívoch sa totiž následne dostala do všetkých oficiálnych dokumentov. Nechutné.

Komisionálne zničenie videozáznamu potvrdil pred pár dňami aj Róbert Kaliňák po mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore. Tento krok dokonca aj obhajoval.

Ďalšou podozrivou okolnosťou je absolútne totožná výpoveď príslušníkov diaľničnej polície, ktorí vykonali predmetný zásah. Totožná je aj v gramatických chybách a v preklepoch systémom CTRL - C a CTRL - V. Je vážne podozrenie, že výpovede za nich niekto napísal a oni ich len podpísali.

Pracovníci ministerstva prišli s absurdným tvrdením, že videozáznam nie je možné použiť v správnom ani trestnom konaní, lebo kamera bola vraj len „v testovacom režime". To však nebránilo inšpekcii MV sa na viacerých miestach (ale výlučne len tam, kde to bolo v prospech policajtov) sa na tento videozáznam vo svojich rozhodnutiach odvolávať a práve na jeho základe odmietnuť viaceré body sťažovateľov.

Minister Kaliňák konečne uznal to, že policajti streľbou na auto urobili chybu a prisľúbil náhradu škody. Takisto uznal, že študentov nemali držať ešte ďalšie 3 hodiny. Pripustil aj to, že pokyny policajta mohli byť zmätočné.

Čo je však zlé, naďalej obhajuje a kryje šikanovanie a ponižovanie študentov policajtmi, obhajuje a kryje policajtov, ktorí marili vyšetrovanie, ničili dôkazy, zlikvidovali video zo zásahu, kopírovali a manipulovali výpovede, manipulovali následnú kontrolu a podobne.

Vážim si prácu všetkých príslušníkov ozbrojených zborov a drvivú väčšinu z nich pokladám za čestných ľudí. Nič nie je však hrozivejšie, ako keď sa medzi nich dostanú nestabilné povahy, ktoré sa v kritických situáciách správajú neprofesionálne, sadisticky, a potom sú kryté svojimi nadriadenými i ministrom. Tato falošná kolegialita je cestou do pekla. Bude mať za následok postupné vytváranie pocitu beztrestnosti u tých policajtov, ktorí si budú myslieť, že si môžu dovoliť všetko. Policajná brutalita takto dostane zelenú.

Preto som dnes podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov - trestného činu poškodenia a zneužitia záznamu na nosiči informácií, trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom, trestného činu marenia spravodlivosti, krivej výpovede a krivej prísahy a ohovárania.

Na záver ešte niečo. Nedávno som publikoval blog o tom, že verejnoprávna STV je v područí smerákov. Vysiela tendenčne, ignoruje predstaviteľov troch opozičných strán, medzi nimi aj SaS, a zámerne sa snaží vytvoriť medzi občanmi Slovenska ilúziu, že opozícia sú vlastne len strany dnes už neexistujúcej Ľudovej platformy.

Bezprecedentná streľba na diaľnici, následné šikanovanie a marenie vyšetrovania boli takou silnou témou, že si STV nedovolila neprísť na brífing, na ktorý som pozval študentov a ich advokáta. Uskutočnil sa po zasadnutí mimoriadneho brannobezpečnostného výboru, pre zvolanie ktorého som získal dostatočnú podporu opozičných poslancov. Verejnoprávna STV ma však zo svojho spravodajstva vymazala. Zábery úzkostlivo dbali na to, aby som ako hlavný iniciátor tejto udalosti neexistoval. Informácie podala tak, ako keby ministra Kaliňáka čosi nečakane osvietilo a sám sa vybral na zasadnutie výboru priznať aspoň štipku viny.

Takže máme tu dosť materiálu na efektnú skratku: V tejto krajine majú policajti kolty prekliate nízko a STV svoju kameru prekliate nevidomú.

Ľubomír Galko

Ľubomír Galko

Bloger 
  • Počet článkov:  177
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Exminister obrany a bývalý poslanec NR SR. Mojim tvrdým bojom proti korupcii som sa stal vážnym problémom a nepriateľom pre mnoho nečestných ľudí, vrátane politikov, naprieč celého politického spektra, ktorí sa snažili parazitovať na systéme. Nikdy mi nešlo o koryto, ale pokiaľ bude možnosť, budem stále ťať do živého a odkrývať zlodejiny. Pretože si myslím, že to stále má zmysel. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu