reklama

Posolstvo

Každý kto má tú česť uchádzať sa o hlasy spoluobčanov by mal voličom niečo odkázať.Pár vetami sa pokúsim zosumarizovať čo považujem ja za klúčové v snahe o kvalitatívny obrat spoločnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

1. Spravodlivosť - elementárna vec, základ absolútne všetkého. Myslím si, že ľudia vydržia skoro všetko, akékoľvek reformy a uťahovanie opaskov. Čo ich ale bytostne dráždi, deprimuje a privádza do zúfalstva je to, že sa proste nedovolajú spravodlivosti, svojich práv. To, že vidia grázlov, ktorí sa im posmievajú za to, že poctivo makajú za pár stoviek, zatiaľ čo títo nepohnú prstom a žijú si jak králi. To, že niekto nezaplatí svojim dodávateľom, napriek tomu neskrachuje a môže podnikať, aj so štátom ďalej. Toto sa nijak inak ako inštitucionalizovanou nespravodlivosťou nedá nazvať. Nie som odborník na túto oblasť, ale kľúčové v tomto snažení sa mi zdá zmeniť rolu generálnej a špeciálnej prokuratúry. Polícia veľa razy podnety aj vyšetrí a dokumentačne spracuje ale celé to odovzdá na GP, ktorá prípad stopí a kruh sa uzavrie. Som si istý, že sa tam skladujú tony veľmi zaujímavých a citlivých materiálov pre mnohých "mocných." GP u nás dnes pripomína viac stalinistickú ustanovizeň než moderný úrad. Je neuveriteľný rozdiel ako pracuje a aké má výsledky obdoba českej GP a tá naša, to je rozdiel desaťročí.Toto je pre mňa absolútne kľúčový problém súčasnej SR.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

2. Školstvo- vzdelanie.

Aké školstvo taká budúcnosť to je úplne jasné. Dnes sme dospeli do štádia keď už hádam ani nie je možné padnúť hlbšie. Produkujeme priemer až podpriemer,tzv.univerzity si sladko spinkajú a chrlia prebytočných ludí pre Úrady práce. Ich jedinou motiváciou je získať čo najviac dušičiek a pýtať si normatív od vlády. To znamená, že bez prijímačiek príjmu aj úplneho blbca a samozrejme že mu dovolia štúdium aj ukončiť. Kvalita odchádza preč a nikto sa im nemôže čudovať. Je dobré, že sa konečne odvážne ozvali aj učitelia. Ich dobre načasovaný protest spôsobil, že školstvo sa stalo témou volieb a bude sa ním treba vážne zaoberať hlavne pri tvorbe programu novej vlády.Bude to ťažké, lebo výsledky skutočných reforiem sa môžu ukázať najskôr za 5-10 rokov, čo politici len veľmi neradi a neochotne robia. Ale začať sa musí, čím neskôr tým to bude drahšie a bolestnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

3. Rómska otázka

Vplyvom utečeneckej krízy upadla trocha do ústrania, ale ona tu je a čaká na riešenie. Už desaťročia. Komunisti si kedysi mysleli, že ak Romov zavrú do panelákov, tak z nich urobia socialistického človeka a je po probléme. Nie, oni ten problém vytvorili. Dnes máme plné osady 20 ročných invalidov a 13 ročné matky ešte menších detí. Ako z toho ? Ťažká odpoveď ale riešenie je asi hore, dobré vzdelanie deťom. Až na výnimky, nie sú horšie ani hlúpejšie ako biele deti. Vyrastal som v prostredí, kde v každej triede bolo pár rómskych detí a viac menej s nimi problémy neboli. Ak boli motivovaní, predmet ich zaujal dokázali podať slušné výkony. Dnes počúvam, že normálne rómske deti úmyselne zapisujeme do osobitných škôl, aby tieto mali dosť žiakov. Koho tým vychováme ? No práve tie 13 ročné matky, ktoré budú celý život len čakať na sociálne dávky. Úplne neuveriteľným zážitkom bolo stretnutie s pánom starostom Špiského Hrhova p.Ledeckým na programovej konferencií SaS. Rozprával o skúsenostiach s nimi a napr. aj o tom, že rómski absolventi osobitnej školy boli schopní tesári a murári, ktorí si dokázali sami vypočítať zložité výpočty pri rekonštrukcií striech či pri rôznych stavbách. Nemrhajme týmto potenciálom, ale využime ho v náš ale hlavne v ich prospech.Veľmi zmysluplná sa mi zdá snaha L.Nicholsonovej na povinnú predškolskú výchovu týchto detí. Áno, tieto deti treba podchytiť v predškolskom veku,inak môže byť a často aj je,neskoro.Samozrejme, ako väčšina iných dobrých nápadov dopadol v parlamente zle. Ešte sme asi nevyčerpali všetky iracionálnosti a stále môže byť horšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je najvyšší čas, aby panovanie rôznych "donov" rozkrádajúcich peniaze nás všetkých a ignorujúcich všetko čo sa netýka ich blahobytu, skončilo. V roku 1998 bola krajina ešte v horšom stave, ale podarilo sa ju dostať z najhoršieho. Chcem veriť, že to spoločne dáme aj po 5.marci.

Ľubomír Pätoprstý

Ľubomír Pätoprstý

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Liberál,demokrat,kozmopolita, milovník hokeja,rocku,divadla a cestovania, nepriateľ tuposti, závisti,provinčnosti,cynizmu.Kandidujem za SaS s poradovým číslom 115. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu