Bazový sirup

Kráčaš májovou prírodou a pokiaľ nie si dôsledne zarúšený, zrazu ťa omámi úžasná vôňa kvitnúcej bazy. Ešte ju nevidíš, ale vieš, že niekde tu musí byť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

A potom ju nájdeš. Krásny krík, ktorý sa ťahá do výšky a na samých vrcholkoch do neba pozerajú tie najkrajšie kvety. Chceš si odtrhnúť a v tom momente zistíš, že nedočiahneš, lebo sa razom ocitneš v žihľave, v kriakoch, pichliačoch. To je daň za to, ak si myslíš, že je to jednoduché / nezúfaj, v konečnom dôsledku "JE" - bude následovať ďalší "sekerkový" recept/. Ale našťastie ti postačí pár kvetov, ktoré nejako "vydoluješ". Tie najbohatšie z najvyšších "poschodí" dozrejú na plody a stanú sa potravou pre vtáctvo v čase zimy. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práve okolo prechádza zaľúbený párik, držia sa za ruky na tvári rúška, až sa mi žiada spýtať sa ich: "PREČO?" Načo sú v prírode / v divokej prírode/, keď sa nechcú nadýchať čerstvého vzduchu. Nech mi nikto nehovorí, že si už pusu nedali. Doma tie rúška určite nenosia a tu v šírom poli určite korona nečíha, len ak by ju sem srnky priniesli. Iné to je niekde v meste, alebo mestských parkoch, kde sa promenáduje množstvo ľudí. 

Sú však zodpovední. Samozrejme buďme zodpovední, ale rozum do hrsti. Ja viem, že sa deje niečo, čo nikto z nás nezažil, ale prosím, premýšľajme a nevytvárajme absurdné situácie. 

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Krík bazy - veľmni rozšírený, nenáročný, rastie na medziach, v listnanatých lesoch, hocikde na smetisku ho nájdete. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Kvet bazy čiernej. Nazberáte pár kvetov, môžete si ich spočítať, alebo dáte "od oka".

Môj recept je nasledovný, potrebujeme :

- 20-30 kvetov bazy

- 2 l vody

- 1 kopcovitá polievková lyžica kyseliny citrónove

- 3 citróny

- 2 kg kryštálového cukru.

Kvet bazy čiernej vložíme do hrnca, alebo do inej vhodnej nádoby.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Bazu zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou, vsypeme kyselinu citrónovú, nakrájame na kolieska citróny, alebo ich rovno odšťavíme, ale nemusíte sa s tým veľmi trápiť. Odložíme na tmavé miesto do druhého dňa "oddychovať".

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Prikryjeme pokrievkou a odložíme.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Nasledujúci deň si pripravím fľaše, alebo nádoby, do ktorých chcem sirup uskladniť. Vyparím horúcou vodou.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Zmes z predošlého dňa precedím, alebo len povyberám kvety s citrónom. Čím viac peľu kvety obsahujú, tým je zmes voňavejšia

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dám na sporák a uvediem do varu.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Vsypem kryštálový cukor a veľmi krátko povarím. Zvyčajne dávam koľko šťavy, toľko cukru 1:1.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Za horúca nalejem do fiaš. Odložím do špajze. Vydržal by do novej úrody, ale zvyčajne nevydrží, vypije sa skôr ako malinový. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Nie je to šťava, je to sirup, dostatočne sladký, preto ho treba riediť vodou. Môže sa použiť na rôzne drinky spolu s ľadom, prípadne mätou peprnou, alebo medovkou, ale je tak lákavo voňavý, že ani nič viac nemusíte pridávať.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  215x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu