Bazový sirup

Kráčaš májovou prírodou a pokiaľ nie si dôsledne zarúšený, zrazu ťa omámi úžasná vôňa kvitnúcej bazy. Ešte ju nevidíš, ale vieš, že niekde tu musí byť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

A potom ju nájdeš. Krásny krík, ktorý sa ťahá do výšky a na samých vrcholkoch do neba pozerajú tie najkrajšie kvety. Chceš si odtrhnúť a v tom momente zistíš, že nedočiahneš, lebo sa razom ocitneš v žihľave, v kriakoch, pichliačoch. To je daň za to, ak si myslíš, že je to jednoduché / nezúfaj, v konečnom dôsledku "JE" - bude následovať ďalší "sekerkový" recept/. Ale našťastie ti postačí pár kvetov, ktoré nejako "vydoluješ". Tie najbohatšie z najvyšších "poschodí" dozrejú na plody a stanú sa potravou pre vtáctvo v čase zimy. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práve okolo prechádza zaľúbený párik, držia sa za ruky na tvári rúška, až sa mi žiada spýtať sa ich: "PREČO?" Načo sú v prírode / v divokej prírode/, keď sa nechcú nadýchať čerstvého vzduchu. Nech mi nikto nehovorí, že si už pusu nedali. Doma tie rúška určite nenosia a tu v šírom poli určite korona nečíha, len ak by ju sem srnky priniesli. Iné to je niekde v meste, alebo mestských parkoch, kde sa promenáduje množstvo ľudí. 

Sú však zodpovední. Samozrejme buďme zodpovední, ale rozum do hrsti. Ja viem, že sa deje niečo, čo nikto z nás nezažil, ale prosím, premýšľajme a nevytvárajme absurdné situácie. 

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Krík bazy - veľmni rozšírený, nenáročný, rastie na medziach, v listnanatých lesoch, hocikde na smetisku ho nájdete. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Kvet bazy čiernej. Nazberáte pár kvetov, môžete si ich spočítať, alebo dáte "od oka".

Môj recept je nasledovný, potrebujeme :

- 20-30 kvetov bazy

- 2 l vody

- 1 kopcovitá polievková lyžica kyseliny citrónove

- 3 citróny

- 2 kg kryštálového cukru.

Kvet bazy čiernej vložíme do hrnca, alebo do inej vhodnej nádoby.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Bazu zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou, vsypeme kyselinu citrónovú, nakrájame na kolieska citróny, alebo ich rovno odšťavíme, ale nemusíte sa s tým veľmi trápiť. Odložíme na tmavé miesto do druhého dňa "oddychovať".

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Prikryjeme pokrievkou a odložíme.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Nasledujúci deň si pripravím fľaše, alebo nádoby, do ktorých chcem sirup uskladniť. Vyparím horúcou vodou.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Zmes z predošlého dňa precedím, alebo len povyberám kvety s citrónom. Čím viac peľu kvety obsahujú, tým je zmes voňavejšia

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dám na sporák a uvediem do varu.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Vsypem kryštálový cukor a veľmi krátko povarím. Zvyčajne dávam koľko šťavy, toľko cukru 1:1.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Za horúca nalejem do fiaš. Odložím do špajze. Vydržal by do novej úrody, ale zvyčajne nevydrží, vypije sa skôr ako malinový. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Nie je to šťava, je to sirup, dostatočne sladký, preto ho treba riediť vodou. Môže sa použiť na rôzne drinky spolu s ľadom, prípadne mätou peprnou, alebo medovkou, ale je tak lákavo voňavý, že ani nič viac nemusíte pridávať.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  200x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,066 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
INESS

INESS

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

310 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu