Ľuboslava Šusteková
Oškvarková nátierka
Je čas zabíjačiek, jaterničiek, podhrdliny, poďme si urobiť niečo nezdravé....
Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík: Podnikanie na Slovensku, Súkromné
Je čas zabíjačiek, jaterničiek, podhrdliny, poďme si urobiť niečo nezdravé....
Muchotrávka červená, ako nevlastná sesternica hríba smrekového zaplavila náš lesný porast.
Tento zázrak prírody u nás v lese nenájdem, ale napriek tomu mi "pristál" v kuchyni
Endorfíny sme si nechali vyplaviť v lese, domov si prinesieme už len prácu, ale celkom príjemnú. Nebránim sa.
Nebaví ma plniť štátny rozpočet, keď vidím skupinu ľudí, ktorá cielene zneužíva moju solidaritu
Horúce leto ma presviedčalo, že tento rok huby neporastú a predsa, stalo sa.....
Inak povedané - miš-maš, zlátanina. Poďme sa zamotať do neporiadku a nesúladu, veď to sa dnes nosí, žijeme v tom.
Cibuľa nám tento rok vyrástla celkom rýchlo, tak to využime a skúsme si urobiť trochu slovenskej klasiky.
Prichádza sezóna tekvíc a cukiet, ktoré sa urodia aj v našich končinách, tak to poďme využiť a urobme si rýchlu letnú pochúťku.
Krúpna baba pre mňa znamená návrat do detstva, mladosti, recept mám od tety Marišky z Vŕšku, ktorá toto jedlo robievala dosť často.
Ak sa na to pozriem mojim pohľadom pozorovateľa, tak vzhľadom na momentálnu situáciu je sedem jednoznačne málo. Títo chlapci potrebujú viac.
Už vás niekto pozval na huspeninu? Že nie? Rozumiem, pozýva sa na zmrzlinu, na kávu, do kina, ale verte, že sa môže stať aj takéto.
Jeseň je ten najsprávnejší čas na to, aby sme si dopriali kačacie a husacie špeciality. Červená kapusta je zas prílohou, ktorá ideálne doplní chuť pečeného mäsa.
Nepodarený kovidový rok sa nám snaží teraz v novembri zaliečať hubárskými zážitkami, aby dohnal to, čo doteraz zanedbal. Ale je neskoro, hoci si pamätám na časy, keď sme našli huby aj v decembri.
Do letného polievkového semafóru mi chýba ešte posledná polievka, tak na záver dáme niečo zelené. Mohla by byť brokolicová, alebo špenátová, ale pórková v mojej kuchyni vyhráva na celej čiare.
Ľahká, rýchla, krémová letná polievka, zvládne ju uvariť každý, kto má na ňu chuť. Tak poďme na to...
Polievka je grunt, ako v minulosti hovorievali naše staré mamy. Aj dnes si myslím, že polievka je základ, hoci naše stravovacie návyky sa už celkom zmenili.
Rýchla, svieža, letná bábovka, poteší veľkých aj malých. S malinovou, alebo jahodovou polevou, vanilkovým krémom, alebo úplne bez všetkého, len s kávou, alebo čajom.
Kráčaš májovou prírodou a pokiaľ nie si dôsledne zarúšený, zrazu ťa omámi úžasná vôňa kvitnúcej bazy. Ešte ju nevidíš, ale vieš, že niekde tu musí byť.