Desiatová hubová polievka

Tento rok je výnimočný, ešte si taký nepamätám. Napriek suchému letu si užívame až priveľa darov prírody a to i takých, čo by som nepredpokladala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Myslela som, že podhubia v našom lese budú vysušené, takže moja hubárska vášeň nebude uspokojená. A veru opak je pravdou. Vyrástlo veľa krásnych húb, či jedlých, alebo nejedlých. Čím jedovatejšie, tým krajšie. Dokážem sa vytešovať zo všetkých.

Ale dnes varíme, tak poďme na to. Samozrejme len z jedlých, tie ostatné zostali tam, kde vyrástli /nerozkopané - pre tých, čo by mali chuť riešiť túto tému/.

Tento recept sa u nás dedí, je to stará, klasická kuchyňa. Čím pestrejší je nález húb, tým lepšia je polievka. Ak nájdem len jeden druh nejakých fádnych húb, tak zvyknem k nim pridať aj za hrsť sušených hríbov, tie to trošku vylepšia, dodajú potrebnú arómu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Dnes je to jednoduché. Máme hríby, masliaky a kremenáče.
Dnes je to jednoduché. Máme hríby, masliaky a kremenáče. (zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Huby umyjeme, nakrájame a dáme variť.
Huby umyjeme, nakrájame a dáme variť. (zdroj: Šusteková)
Pridáme koreňovú zeleninu a neskôr aj na malé kocky nakrájané zemiaky.
Pridáme koreňovú zeleninu a neskôr aj na malé kocky nakrájané zemiaky. (zdroj: Šusteková)
Varíme cca 30 minút.
Varíme cca 30 minút. (zdroj: Šusteková)

Medzi tým si pripravíme polohrubú múku, vajíčko, trochu soli - urobíme si malú mrveničku. Babka si cesto vypracovala úplne natuho a zavarila ho do polievky, ja to zjednodušujem a uľahčujem si život /profesionálna deformácia/.

Vajíčko s múkou a soľou len tak nariedko premiešam a prepasírujem cez takéto strúhadlo rovno do hrnca s polievkou.
Vajíčko s múkou a soľou len tak nariedko premiešam a prepasírujem cez takéto strúhadlo rovno do hrnca s polievkou. (zdroj: Šusteková)
Takto pekne to zavarím.
Takto pekne to zavarím. (zdroj: Šusteková)
Následne urobím klasickú paprikovú zápražku.
Následne urobím klasickú paprikovú zápražku.  (zdroj: Šusteková)

Používam hladkú múku, vy si zahustite tak ako vám chutí a ste zvyknutí, ale treba to. Môžete Solamylom, alebo nejakým škrobom, alebo len ovseným vločkami, ale podľa mňa tieto "zdravé" zahusťovačky nemajú v tomto prípade taký šmrnc. Ale ak má niekto problém s múkou, musí si to vyriešiť u seba. Pre ostatných - lyžica múky do takto veľkého hrnca sa dá prežiť. 

Napokon už len osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Aby to bola hubová polievka, nie zeleninová, huby v nej musia dominovať. Takže si treba ustrážiť ten správny pomer.

Ešte  malý detail - trošku petržlenovej vňate a máme tohovo.
Ešte malý detail - trošku petržlenovej vňate a máme tohovo. (zdroj: Šusteková)

Pre tých, ktorí sa dočítali až sem ešte malý bonus. Z mojich jesenných prechádzok.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Plavietka - milujem ich, hoci niekto by ju nechcel.
Plavietka - milujem ich, hoci niekto by ju nechcel. (zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  200x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

213 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu