Myslela som, že podhubia v našom lese budú vysušené, takže moja hubárska vášeň nebude uspokojená. A veru opak je pravdou. Vyrástlo veľa krásnych húb, či jedlých, alebo nejedlých. Čím jedovatejšie, tým krajšie. Dokážem sa vytešovať zo všetkých.
Ale dnes varíme, tak poďme na to. Samozrejme len z jedlých, tie ostatné zostali tam, kde vyrástli /nerozkopané - pre tých, čo by mali chuť riešiť túto tému/.
Tento recept sa u nás dedí, je to stará, klasická kuchyňa. Čím pestrejší je nález húb, tým lepšia je polievka. Ak nájdem len jeden druh nejakých fádnych húb, tak zvyknem k nim pridať aj za hrsť sušených hríbov, tie to trošku vylepšia, dodajú potrebnú arómu.





Medzi tým si pripravíme polohrubú múku, vajíčko, trochu soli - urobíme si malú mrveničku. Babka si cesto vypracovala úplne natuho a zavarila ho do polievky, ja to zjednodušujem a uľahčujem si život /profesionálna deformácia/.



Používam hladkú múku, vy si zahustite tak ako vám chutí a ste zvyknutí, ale treba to. Môžete Solamylom, alebo nejakým škrobom, alebo len ovseným vločkami, ale podľa mňa tieto "zdravé" zahusťovačky nemajú v tomto prípade taký šmrnc. Ale ak má niekto problém s múkou, musí si to vyriešiť u seba. Pre ostatných - lyžica múky do takto veľkého hrnca sa dá prežiť.
Napokon už len osolíme a okoreníme.
Aby to bola hubová polievka, nie zeleninová, huby v nej musia dominovať. Takže si treba ustrážiť ten správny pomer.

Pre tých, ktorí sa dočítali až sem ešte malý bonus. Z mojich jesenných prechádzok.




