Krúpna baba je "starosvätské" jedlo, ktoré piekli ženy pre mužov, ktorí odchádzali ťažko pracovať do lesa, ťažiť drevo, alebo kosiť lúky. Takže žiadna dieta, žiadne ľahké jedlo pre "ajťáka", ktorý sedí celý deň pri počítači.
Dnes už tento - "koláč - babu" neviem upiecť úplne rovnako, ako ju robievali naši predkovia, lebo na jej zhotovenie sa používalo žito, ktoré sa mlelo a drvilo medzi dvoma ťažkými kameňmi. Túto potrebnú surovinu vždy zabezpečil strýko Ignác. My krehké ženy, práve na takéto činnosti občas potrebujeme silu šikovného muža.
Žito nahrádzam pšeničnými otrubami. Je to také súčasné, dostupné a samozrejme trošku iné ako baba z kuchyne tetky Marišky. Ale život ide ďalej a treba si vychutnať príjemné veci, ktoré ponúka, lebo nebude tak stále. A dobré jedlo je bezpochyby jednou z nich.
Začneme tým, že si očistime zemiaky, pokrájame ich nadrobno, osolíme a dáme uvariť.

Rovnako dáme uvariť krúpy.

Pohánku zalejeme horúcou vodou, necháme zmäknúť, precedíme.

Nakrájame slaninu, následne ju dáme na panvicu upražiť.

Pripravené základné suroviny.

Začneme uvarenými zemiakmi. Vodu scedíme len čiastočne, trošku si jej necháme v hrnci. Ešte horúce roztlačíme. Nemusíme úplne najemno, kľudne v mase môžu zostať kúsky zemiakov.

Ešte horúcu zmes zasypeme pšeničnými otrubami, prikryjeme pokrievkou a necháme spatiť.

Následne roztlačíme cesnak.

Pridáme krúpy, pohánku.

Dochutíme majoránkou, čiernym korením.

Pridáme rozpustenú slaninku.

Zamiešame, nech sa suroviny spoja. Vložíme do pekáča, upravíme.

Dáme upiecť.

Necháme vychladnúť a máme hotovo.



Ja ju mám rada s kyslým mliekom, zakysankou, alebo zákvasom.