Kysnutý cibuľový koláč

Cibuľa nám tento rok vyrástla celkom rýchlo, tak to využime a skúsme si urobiť trochu slovenskej klasiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Tento "cibuľák" určite poteší kamarátov na grilovačke, nič nepokazí ani ak ho ponúknete, ako bodku za nedeľným obedom. Má mierne nasladlú chuť. O to sa už postará cibuľka napriek tomu, že v ňom použijeme slaninu, soľ a korenie.

Najskôr si urobíme klasické kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste :

400g polohrubej múky

20g droždia + malá lyžička cukru + 250ml vlažného mlieka / vody/

malá lyžička soli

2PL oleja

Keď je cesto hotové, môžeme s ním začať pracovať. Vyklopíme na dosku, rozvaľkáme.
Keď je cesto hotové, môžeme s ním začať pracovať. Vyklopíme na dosku, rozvaľkáme. (zdroj: Šusteková)

Upravíme na veľkosť plechu a ešte necháme kysnúť.
Upravíme na veľkosť plechu a ešte necháme kysnúť.  (zdroj: Šusteková)

Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky -  pásiky.
Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky - pásiky. (zdroj: Šusteková)

Rovnako nakrájame slaninu, ideálne trošku prerastenú "ADIDAS".
Rovnako nakrájame slaninu, ideálne trošku prerastenú "ADIDAS". (zdroj: Šusteková)

Slaninku opražíme na panvici, alebo v hrnci.
Slaninku opražíme na panvici, alebo v hrnci. (zdroj: Šusteková)

Zasypeme nakrájanou cibuľou.
Zasypeme nakrájanou cibuľou. (zdroj: Šusteková)

Pridáme čierne korenie a miešame. Ale len krátko - toľko, aby sa suroviny spojili, cibuľa nesmie byť prepečená do sklovita.
Pridáme čierne korenie a miešame. Ale len krátko - toľko, aby sa suroviny spojili, cibuľa nesmie byť prepečená do sklovita.  (zdroj: Šusteková)

Slaninku s cibuľou roztiahneme na pripravený plech.
Slaninku s cibuľou roztiahneme na pripravený plech. (zdroj: Šusteková)

Rozšľaháme štyri celé vajcia, pridáme deci mlieka.
Rozšľaháme štyri celé vajcia, pridáme deci mlieka.  (zdroj: Šusteková)

Týmto zalejeme cibuľu so slaninou priamo na plechu. Pripravíme si rúru, predhrejeme na 200 stupňov a následne dáme piecť.
Týmto zalejeme cibuľu so slaninou priamo na plechu. Pripravíme si rúru, predhrejeme na 200 stupňov a následne dáme piecť. (zdroj: Šusteková)

Upečený koláč posypeme pažítkou, prípadne ozdobíme. Fantázii sa medze nekladú Pokrájame a môžeme servírovať.
Upečený koláč posypeme pažítkou, prípadne ozdobíme. Fantázii sa medze nekladú Pokrájame a môžeme servírovať.  (zdroj: Šusteková)

Pomocník je v kľude, tak je zrejme všetko ako má byť....
Pomocník je v kľude, tak je zrejme všetko ako má byť.... 
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  215x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu