Kysnutý cibuľový koláč

Cibuľa nám tento rok vyrástla celkom rýchlo, tak to využime a skúsme si urobiť trochu slovenskej klasiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Tento "cibuľák" určite poteší kamarátov na grilovačke, nič nepokazí ani ak ho ponúknete, ako bodku za nedeľným obedom. Má mierne nasladlú chuť. O to sa už postará cibuľka napriek tomu, že v ňom použijeme slaninu, soľ a korenie.

Najskôr si urobíme klasické kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste :

400g polohrubej múky

20g droždia + malá lyžička cukru + 250ml vlažného mlieka / vody/

malá lyžička soli

2PL oleja

Keď je cesto hotové, môžeme s ním začať pracovať. Vyklopíme na dosku, rozvaľkáme.
Keď je cesto hotové, môžeme s ním začať pracovať. Vyklopíme na dosku, rozvaľkáme. (zdroj: Šusteková)

Upravíme na veľkosť plechu a ešte necháme kysnúť.
Upravíme na veľkosť plechu a ešte necháme kysnúť.  (zdroj: Šusteková)

Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky -  pásiky.
Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky - pásiky. (zdroj: Šusteková)

Rovnako nakrájame slaninu, ideálne trošku prerastenú "ADIDAS".
Rovnako nakrájame slaninu, ideálne trošku prerastenú "ADIDAS". (zdroj: Šusteková)

Slaninku opražíme na panvici, alebo v hrnci.
Slaninku opražíme na panvici, alebo v hrnci. (zdroj: Šusteková)

Zasypeme nakrájanou cibuľou.
Zasypeme nakrájanou cibuľou. (zdroj: Šusteková)

Pridáme čierne korenie a miešame. Ale len krátko - toľko, aby sa suroviny spojili, cibuľa nesmie byť prepečená do sklovita.
Pridáme čierne korenie a miešame. Ale len krátko - toľko, aby sa suroviny spojili, cibuľa nesmie byť prepečená do sklovita.  (zdroj: Šusteková)

Slaninku s cibuľou roztiahneme na pripravený plech.
Slaninku s cibuľou roztiahneme na pripravený plech. (zdroj: Šusteková)

Rozšľaháme štyri celé vajcia, pridáme deci mlieka.
Rozšľaháme štyri celé vajcia, pridáme deci mlieka.  (zdroj: Šusteková)

Týmto zalejeme cibuľu so slaninou priamo na plechu. Pripravíme si rúru, predhrejeme na 200 stupňov a následne dáme piecť.
Týmto zalejeme cibuľu so slaninou priamo na plechu. Pripravíme si rúru, predhrejeme na 200 stupňov a následne dáme piecť. (zdroj: Šusteková)

Upečený koláč posypeme pažítkou, prípadne ozdobíme. Fantázii sa medze nekladú Pokrájame a môžeme servírovať.
Upečený koláč posypeme pažítkou, prípadne ozdobíme. Fantázii sa medze nekladú Pokrájame a môžeme servírovať.  (zdroj: Šusteková)

Pomocník je v kľude, tak je zrejme všetko ako má byť....
Pomocník je v kľude, tak je zrejme všetko ako má byť.... 
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  200x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu