Keď som ju ponúkla návšteve alebo kamarátom, stretla som sa s rôznymi reakciami. Niekto má predsudky / sladké pečivo z koreňovej zeleniny??/, ale dovolím si podotknúť, že viac bolo pozitívnych reakcií, ktoré počiatočné zaváhanie úplne "zmietli zo stola".
Ja ju mám rada preto, lebo nie je suchá, ani veľmi sladká, je vláčna, dobre "vyskakuje" z formy a myslím, že nie je ani veľmi pracná, zvládne ju upiecť hocikto. Tak poďme na to :
Ingrediencie :
- 250g jemne nastrúhanej mrkvy
- 4 vajcia
- 350g polohrubej múky
-150g Hera / alternatíva - 1 pohár oleja /
- 1 pohár mlieka
- 120g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100g mletých vlašských orechov
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 prášok do pečiva / alternatíva pšeničný kvások - v tomto prípade trošku dlhšie nechať odpočinúť pred vložením do rúry /
Začneme tým, že si nastrúhame mrkvu.

Ideálne na jemnom strúhadle.

V ďalšom kroku si pomelieme orechy.

A pripravíme si ďalšie suroviny.

Začneme klasicky - poriadne vymiešame žĺtky s cukrom.

Pekne dohladka. Ak nevládzete, treba požiadať o pomoc nejakého "spolubývajúceho". Silou treba šetriť, lebo bude potrebné vyšľahať aj bielky. V krajnej núdzi použite domáceho pomocníka, nejaký šľahač. Primiešajte Heru, alebo olej - podľa toho, čo použijete.

Následne pridajte do cesta mrkvu, orechy, mlieko a ostatné sypké ingrediencie škoricu, vanilkový cukor, na záver múku s práškom do pečiva.

Premiešajte, nech sa všetko spojí a úplne, na záver jemne zamiešajte vaječné bielky - poriadne vyšľahané na tuhý sneh.

Pripravíme si formu. Vymažeme maslom, vysypeme hrubou múkou. Ja celý život používam starú, minimálne 40 ročnú smaltovanú formu / dedičstvo po svokre/. So sklenými, prípadne silikónovými formami nemám skúsenosti.

Zapneme rúru na 180 stupňov a popri tom si naplníme formu pripraveným cestom.

Dáme piecť. Nie veľmi prudko, aby sa nám bábovka pekne prepiekla. Pečieme na 180 stupňov 45 minút.

Po upečení vyberieme z rúry a za tepla vyklopíme na dosku, alebo rovno na tanier. Ak by to náhodou nešlo, pomôžte si tým, že na formu prikladáte utierku namočenú v studenej vode. Ale základom je, aby bola bábovka dobre upečená - preto sa neponáhľajte a pečte ju naozaj dostatočne dlho a pri miernej teplote.

Preložíme, chvíľku počkáme pokiaľ vychladne a pocukrujeme.

A po vychladnutí si už môžeme pochutnať.

