Tento čas milujem, čím som staršia tým viac. Keď vidíte ako vám pred očami rastie zelenina a nechce nič viac, len aby ste ju "občas" poliali. Prvou ligou sú určite tekvičky a cukety. Tie naozaj rastú "ako z vody".
Samozrejme príde čas, keď už idú každému na nervy, ani nemáte chuť nič vymýšľať, radšej ju darujete susede, alebo kamarátovi z mesta, len nech zmiznú. Ale ak záhradu nemáte, privítate aj takýto darček.
Ďalší náznak "ŽE STAČILO" načítate vtedy, keď na vás mužská časť osadenstva začne pozerať očným bielkom, to je jednoznačné znamenie, že s tým treba okamžite prestať a začať variť mäsité jedlo.
Dnešná nátierka, ktorú vám chcem ukázať je dobrá možnosť, ako využiť tekvicu a celkom si ju neznechutiť. Skúsime maslovú, ale krásne to ide aj s Hokkaidom.
Skôr ako ju dostaneme do kuchyne, treba zabezpečiť, aby vôbec bola. O to sa nám už postarajú včielky, ak ich nemáme, pomôžeme si sami - stačí štetec, alebo vatová tyčinka.


Tekvicu očistíme, odzrnkujeme. Hokkaido zostáva aj so šupkou.

Pokrájame na kocky.

Pridáme olej, soľ, štipku korenia.

Pripravíme si bylinky a hlavne cesnak. Ten tomu všetkému pridá správny "šmrnc". Tekvice ako také nemajú príliš výraznú chuť, tak si ju vieme doladiť.

Dáme do rúry, pečieme na 180 stupňoch dvadsať minút. Po upečení necháme vychladnúť, najlepšie do ďalšieho dňa.

Pripravíme si bylinky, ja som použila len petržlenovú vňať a pažítku, kľudne skúste provensálske korenie, alebo to, čo vám chutí.

Ideme všetky pripravené suroviny rozmixovať, pridáme už len dve kopcovité lyžice kyslej smotany 14 - 16%, alebo môžete použiť aj nátierkové maslo.

Výsledkom by mala byť konzistenčne dobrá nátierka. Ak by nie, pridajte niektorú zo surovín podľa potreby.

A máme hotovo.

To vieš.....???
