Polievka z cvikle / červenej repy/

Polievka je grunt, ako v minulosti hovorievali naše staré mamy. Aj dnes si myslím, že polievka je základ, hoci naše stravovacie návyky sa už celkom zmenili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ponúkam polievku - "slepaňu", ako by s bezradným povzdychom skonštatoval môj manžel.

Mäsožravci si pravdepodobne nepochutnajú, ale stále majú možnosť pokračovať druhým chodom, ktorý by to mohol vyriešiť.

Príprava je veľmi jednoduchá a hlavne rýchla. Zeleninu nakrájame, uvaríme, rozmixujeme tyčovým mixérom, dochutíme, prípadne zjemníme šľahačkou, smotanou, alebo len mliekom. Nezahusťujeme múkou ale zemiakmi. Ak zahustím zemiakmi, polievka je jemnejšia, ľahšie sa rozmixuje, bez toho, aby sa niečo pokazilo. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte jedno upozornenie na rozdiel medzi cvikľou a čevenou repou. Repa je viac zemitá a často túto chuť v polievke cítiť, preto viac dolaďujte chute - kombinácia sladké-slané -kyslé / cukor-soľ ocot, med-soľ-citrón ...../ Cvikla je v pohode, má svoju nasladlú chuť a sama o sebe je fajn.

Na prípravu potrebujeme nasledovné suroviny : cvikľu, zemiaky, soľ, čierne mleté korenie, nové korenie - celé, bobkový list, pochúťková smotana - na záver.

Cvikľa - musí byť základnou surovinou, tak ju očistíme a nakrájame.

Obrázok blogu

Pripravíme si aj ostatné ingrediencie.

Obrázok blogu

Vložíme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a varíme.

Obrázok blogu

Potom už len rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Môžeme zjemniť tým, že do rozmixovanej zmesi vlejeme šľahačkovú smotanu. Potom bude polievka bledo-ružová / mne sa to páči/, ale niekto môže mať pocit, že obeduje jahodovú penu. Treba skúsiť a až potom uvidíte, či si to zopakujete aj druhýkrát.

V tomto prípade som nedokončila šľahačkou, ale do taniera každý dostal lyžičku pochúťkovej smotany a to je tiež veľmi chutné.

Obrázok blogu

Každému, kto dokáže odhodiť predsudky, želám dobrú chuť. 

Cvikľa je veľmi dobrá, chutná a zdravá zelenina. Trošku máme smolu, že si ju zvykneme spájať so stravovaním v niekdajších školských jedálňach a pokiaľ nad vami stála učiteľka a nasilu ste ju museli zjesť, lebo inak ste sa nemohli ísť hrať, tak verím tomu, že si neurobíte ani túto polievku. Ale to je už každého voľba. 

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  200x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INESS

INESS

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu