reklama

Keď klame prvý dojem

Sympatická mladá slečna so zelenými očami a dlhými ryšavými vlasmi. Veľmi charizmatická a nejakým zvláštnym spôsobom neprehliadnuteľná. To je Ema.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Na opačné pohlavie pôsobí priam ako magnet. Vyrastala v prísne konzervatívnej rodine a má s tým dosť veľký problém. Jej inteligencia a vnímanie je nekompatibilné s vonkajším vyžarovaním a vplyvom na okolie.

Nekoketuje, neprovokuje, klopí zrak pri prvom očnom kontakte. Lenže muži jej do očí príliš nepozerajú. Úvodný pohľad smeruje takmer vždy na partie, kde jej príroda dopriala trošku viac než je bežné. To prvotné "skenovanie" ju uráža. 

Vyštudovala cestovný ruch, miluje cestovanie a poznávanie rôznych destinácii. Veľa toho precestovala s rodičmi a neskôr so spolužiakmi. Počas školy robila sprievodkyňu. Preto bola veľmi šťastná, keď získala vysnívanú prácu v cestovnej kancelárii. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dni plynuli, kolegovia ju zaučili a bola by celkom spokojná, nebyť neodbytného pána majiteľa cestovky. Nezaujímala ho jej práca, nové vylepšenia, ktoré priniesla nabitá vedomosťami zo školy.

Neustále vymýšľal dôvody, len aby jej mohol pozerať do výstrihu, prípadne jej dával nemiestne návrhy. Dokázala odolávať jeho dvojzmyselným narážkam, "náhodným" dotykom. Keď to inak nešlo, dala mu jasne pocítiť, že nemá záujem a že by privítala, keby ju prestal prenasledovať.

Po tejto priamej reakcii nastal teror. Ohrdnutá mužská ješitnosť a márnomyselnosť jej nedala dýchať. Úplne otočil všetko proti nej. Ironicky s pichľavým pohľadom zvykol smerom k jej osobe hovoriť že : "Väčšina problémov sa nachádza medzi klávesnicou a stoličkou..." Pri každej príležitosti ju podcenil, či už pred klientom, alebo kolegami. Bolo to od neho veľmi neprofesionálne a situácia začala byť neúnosná. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pohár pretiekol v momente, keď sa od kamarátky dozvedela, ako ostatní uzatvárajú stávky, či podľahne, alebo nie. 

Čo ďalej? Vedela, že musí odísť. Neustály boj s okolím ju tak vyčerpával, že nemohla normálne žiť. Bola mladá a bez peňazí, ale táto práca ju napĺňala. Toto vždy chcela robiť.

Jedného dňa sa zjavila u mňa vo dverách. Prehodnotili sme situáciu a jej predpoklady na samostatné fungovanie a dohodli sme sa, že na začiatok skúsime založiť živnosť. Cestovnú agentúru, ktorá bude sprostredkovávať zájazdy a pobyty. 

Až tu sa ukázalo, aká je Ema neskutočne kreatívna a šikovná. Získavanie kontaktov postavila na komunikácii cez internet a telefón, pričom mohla využiť cudzie jazyky, ktoré ovláda. Takže vôbec nemusela pri uzatváraní zmlúv vstupovať do osobných kontaktov. Mohla si vybrať s kým bude spolupracovať "na diaľku" a s kým sa i stretne mohla sa tak vyhnúť ľuďom, ktorí sa jej nepáčia. Nemusela riešiť mužsko-ženský problém, ale konečne začala fungovať na úrovni dvoch rovnocenných zmluvných partnerov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potrebovala čas, aby mohla získať späť stratené sebavedomie. Dnes dokáže klientom a cestovateľom ponúknuť väčší výber možností tým, že skombinuje to najlepšie z ponuky viacerých cestovných kancelárií. Niektoré provízie sú lákavé a pri jej skromnosti ju to zatiaľ dokáže uživiť.

Sama si je šéfkou, sama rozhoduje o postupoch a riešeniach. Získala slobodu. V minulom zamestnaní, by jej podnety a inšpiráciu nikto neocenil.

Musí mať veľkú sebadisciplínu. Ale to každý, kto sa rozhodne postaviť firmu sám na sebe. To, že je sympatická, treba vnímať ako bonus. K výzve pristúpila s pokorou a pokiaľ bude mať trošku šťastia, tak to môže byť pekný začiatok jedného životného príbehu.

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu