reklama

Rovnosť pohlaví je spôsob myslenia.

Niekedy nechápem tie medzipohlavné otázky, ktoré tu niektorí riešia ešte v 21. storočí. Tiež nerozumiem odkazom typu: "Radšej sexuj a nemiešaj sa do politiky," alebo " nepíš o tom, čomu nerozumieš" (samozrejme, že sa nedozviem, čomu to vlastne nerozumiem), prípadne "také s názorom by si mali nájsť chlapa" (asi aby im normálny názor vytvoril), ktoré sa relatívne často objavujú v schránke. Dokonca sa nájdu aj zoznamkári, že teda keby som náhodou už niekoho hľadala, tak im môžem napísať. Kde sa stala chyba?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)

Pamätám si z detstva rozprávanie o mojich praprababkách. Jedna z nich spolu s manželom, samozrejme ešte za Rakúsko-Uhorska, vlastnila veľký krajčísky salón a niečo, čo by sme dnes nazvali prepravou alebo taxislužbou, len miesto motorových tátošov mali tých s pohonom na seno. Vychovali spolu 8 detí. Druhá praprababka mala s manželom asi 5 detí a počas jeho neprítomnosti bola schopná viesť fotografický salón s pobočkou. O jej manželovi sa tradovali rôzne historky, pretože bol vraj veľký svetobežník. Napríklad sa poobede vybral posedieť s priateľmi a vrátil sa o 2 mesiace z Egypta, pretože sa o niečo stavil a skočil si to do Egypta overiť. Ak si niekto myslí, že doma behali ešte navrch s metlou a utierkou, tak sa trochu mýli, pretože k veľkému domu bolo treba personál, nejakú slúžku, pomocnicu v kuchyni a pestúnku, inak by musel mať deň viac ako 24 hodín, aby všetko stihli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď postúpime o jednu generáciu ďalej, prababky boli tiež vzdelané. Ovládali niekoľko jazykov a boli viac-menej z dobrých rodín strednej vrstvy. Pracovali ako úradníčky na dosť vysokých postoch, učiteľky, alebo boli gazdiné na sedliackych statkoch. Dedkova teta bola pred vojnou dokonca istý čas riaditeľkou pivovaru. Ak vezmem do úvahy moje babky, jedna skončila gymnázium a druhá stavebnú fakultu v Bratislave. Moja mama a teta sú tiež vysokoškolsky vzdelané, preto nás so sestrou ani nenapadlo rozmýšľať nad tým, že by sme my mali byť na tom inak.

Keď sme boli deťmi, mali sme istý čas pomocnicu v domácnosti, pretože pri 4 deťoch a vtedajších zárobkoch sa naši mali čo oháňať. Nieže by som nevedela niečo uvariť alebo zapnúť práčku, prípadne sa chytiť metly, ale manuálnu prácu práve nemusím a nehanbím sa za to. Počas štúdia som brigádovala aj ako upratovačka, či predavačka, a naozaj obdivujem ľudí, ktorí dokážu túto prácu vykonávať dlhodobo. Prečo sa mám tváriť radostne, ak odo mňa niekto chce, aby som vyplela burinu, čo nám prerastá cez plôtik? A v akom zákone alebo predpise je obsiahnuté, že pre mužov sú práce v domácnosti neprípustné? Môj brat vie napríklad veľmi dobre variť, ale už je zadaný... : )

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zisk volebného práva a možnosť ekonomickej samostatnosti vnímam len ako prirodzený vývoj, ku ktorému muselo dôjsť. Samozrejme prispeli aj rôzne ženské hnutia a organizácie, ktoré pohli veci výrazne dopredu, ale čo je na tom zvláštne, ak chce vzdelaná a rozhľadená žena voliť? To ako obmedzení a hlúpi muži neexistujú? Tiež mi nie je jasné, prečo by mal byť ešte stále problém dávať žene roznaký plat na rovnakom mieste a s rovnakými kompetenciami ako mužovi, ak vie tú prácu robiť?

Ja osobne vnímam úlohu mužov a žien v spoločnosti ako rovnocenných partnerov, len pri riešení problému jeden vnesie ženský a druhý zase mužský pohľad na vec. Sme tak rozdielni a zároveň sme si tak podobní. Kde teda niektorí jedinci rozumovo a názorovo uviazli?

Lucia Karabínošová

Lucia Karabínošová

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som celkom bystrá žena, ktorá má rada konštruktívnu diskusiu... Som od Bratislavy a mojou veľkou záľubou je čítanie, politika, štúdium cudzích jazykov a cestovanie...Som zakladajúci člen strany Progresívne Slovensko... Zoznam autorových rubrík:  KomentáreStoriesAktivitySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu